Connect with us

COVID-19

STIGLI U VUHAN: Tim SZO u misiji otkrivanja porijekla virusa

Published

on

Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije koji istražuje nastanak covida-19 danas je posjetio bolnicu u Vuhanu koja je među prvima primala pacijente u ranim danima epidemije.

Nakon sastanka sa kineskim naučnicima, stručnjaci SZO-a su se uputili u Pokrajinsku bolnicu integrisane i zapadne medicine Hubei.

Prema kineskim državnim medijima, prvi doktor koji je prijavio novi koronavirus SARS-CoV-2 bio je Žang Džišian, direktor odjeljenja za respiratorne bolesti i kritična stanja. On je virus otkrio nakon što je krajem 2019. liječio stariji par čiji su CT snimci pokazali neuobičajenu upalu pluća.

Tim SZO-a, koji je juče pušten iz dvonedjeljnog karantina, namjerava da tokom preostalih 14 dana posjeti laboratorije, tržnice i bolnice u Vuhanu, gradu u kojem je taj virus prvi put identifikovan.

SZO je objavila da planira da posjeti pijacu sa morskom hranom i poznati Institut za virologiju. Pretpostavku da je do epidemije došlo nakon “bijega” virusa iz vladine laboratorije Kina odlučno odbacuje.

“Nema garancije da ćemo dobiti odgovore”, kazao je šef SZO-a za vanredna stanja Majk Rajan.

“Važno je znati da uspjeh ove misije i otkrivanje porijekla virusa u potpunosti, 100 posto, zavisi od pristupa relevantnim izvorima”, kazala je članica tima, Dankinja Tea Fišer, dodajući da bez obzira na to koliko oni naporno radili, misiju je moguće uspješno zaključiti samo uz potporu Kine.

Kina već jedno vrijeme tvrdi da je novi koronavirus, prije nego što je otkriven u Vuhanu, postojao i prije, navodeći da je u Kini pronađen u smrznutoj hrani iz Evrope.

Osim u Evropu, Kina prst krivice upire i u SAD, i tvrdi da je iznenadno zatvaranje vojne laboratorije u Fort Detriku u Merilendu u aprilu 2019. povezano sa epidemijom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije