Connect with us

COVID-19

SZO: Više od pola siromašnih država nema dovoljno vakcina

Published

on

Veliki broj siromašnih zemalja koje dobijaju vakcine preko globalnog programa “Kovaks” nemaju dovoljno doza za nastavak imunizacije, saopštio je savjetnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Brus Ajlvard, javlja Reuters.

„Rekao bih da od 80 AMC država (siromašnijih država), barem više od polovine nema dovoljno vakcina da održe svoje programe vakcinisanja“, rekao je on na brifingu.

Pojedine od njih više uopšte nemaju vakcine, dodao je.

Istovremeno, generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus kazao je da razgovora sa brojnim kompanijama i institucijama o stvaranju centra za transfer tehnologije za vakcine protiv korona virusa u Južnoj Africi, prenosi AP.

On je na brifingu rekao da konzorcijum uključuje kompaniju Afrigen Biologics and Vaccines, koja će djelovati kao sjedište za proizvodnju vakcina koje koriste genetski kod proteina, poznate kao mRNA vakcine i da će pružati obuku drugim proizvođačima koji će praviti ove vakcine.

„SZO olakšava ovaj posao uspostavljanjem kriterijuma za prenos tehnologije. Sada razgovaramo sa nekoliko kompanija koje su pokazale interes za pružanje svoje mRNA tehnologije “, rekao je Ghebreyesus.

Njemačka kompanija BioNTech, koja se udružila sa kompanijom Pfizer u proizvodnji vakcine protiv Kovida-19, nedavno je najavila da će povećati napore za uspostavljanje postrojenja za mRNK vakcine širom Afrike.

U ponedjeljak je južnoafrički predsjednik Siril Ramafoza pozvao na prekid gomilanja vakcina u bogatijim zemljama dok njegova vlada pokušava zaustaviti nagli porast slučajeva zaraženih korona virusom.

Na kontinentalnom nivou, do sada je u Africi primijenjeno samo 40 miliona doza – manje od dva odsto populacije, rekao je Rafamoza.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije