Connect with us

COVID-19

U MELJINAMA ALARMANTNO: Neophodna pomoć sa strane, nijesu u mogućnosti organizovati dežurstva

Published

on

Dr Marija Vuković (FOTO: Radio Jadran)

Poslije višemjesečne borbe sa kovid infekcijom Interno odjeljenje Opšte bolnice Meljine ne funkcioniše u punom kapacitetu.

Internista u toj bolnici dr Marija Vuković kazala je da više nijesu u mogućnosti da organizuju 24-časovno dežurstvo, jer samo dvoje internista zbrinjava pacijente do 15 sati.

“Iako nismo bili kovid ustanova, svakodnevno smo moje kolege i ja bili prinuđeni da pregledamo naše sugrađane koji su pozitivni na kovid infekciju. Ovdje bismo ih stabilizovali, napravili neophodnu dijagnostiku, potom transportovali u kovid ustanove… Takođe, dešavalo se da pacijenti zbog nekih drugih akutnih stanja, kao što je infarkt miokarda, budu sa negativnim testom, hospitalizovani, a poslije par dana dobiju i simptome kovid infekcije. Uradi se novi test, oni su pozitivni. To je rezultiralo da imamo veći broj internista koji su pozitivni na kovid. Nalaze se u kućnoj samoizolaciji”, navela je Vuković u izjavi za Radio Jadran.

Ona je saopštila i da je sedam medicinskih sestara i dvoje nemedicinskih radnika inficirano koronavirusom.

Vuković navodi i da je rad Internog odjeljenja je u takvoj situaciji neodrživ i da je situacija alramantna.

“Mi više nijesmo u mogućnosti da organizujemo dežurstva 24 sata, jer samo dvoje internista radi sa građanima do 15 sati, često i više. Nakon toga svi pacijenti se upućuju u bolnicu u Kotor, a mi funkcionišemo na principu pripravnosti”, dodaje  Vuković.

Trenutno je na Internom OB Meljine 12 pacijenata. Iz Doma zdravlja, iz Hitne medicinske službe i dalje im šalju pacijente sa akutnim stanjem.

Oni, kako navodi Vuković , nastoje da zbrinu pacijente koliko mogu, eventualno ih pošalju i na kućno liječene, ali teže slučajeve šalju u kotorsku bolnicu.

“Funkcionišemo i tako što nas pozivaju medicinske sestre za hospitalizovane pacijente. Direktorica dr Olivera Elez je poslala dopis resornom Ministartsvu i Domu zdravlja Herceg Novi molbu da nam obezbijede kolege za ispomoć da bismo uspostavili ponovo režim dežurstva od 24 sata”, zaključuje Vuković.

S obzirom na to da OB Meljine po ugovoru sa Fondom zdravstva zbrinjava sva internistička stanja i hitne slučajeve sa područja Herceg Novog, kako je dr Elez navela u dopisu ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović, nastaje veliki problem za funkcionisanje zdravstvenog sistema u ovoj opštini.

“Bez ispomoći najmanje dvoje internista u narednih 10-15 dana neće biti u mogućnosti da funkcionišu”, navodi se u dopisu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije