Connect with us

Vakcina

NOVI SOJ KORONE: Vakcine možda neučinkovite u slučaju južnoafričke mutacije

Published

on

Naučnici nisu u potpunosti sigurni da će vakcine protiv covida-19 biti efikasne u slučaju nove vrste koronavirusa koja se pojavila u Južnoj Africi, rekao je u ponedjeljak politički urednik britanske komercijalne TV mreže ITV, pozivajući se na informaciju dobijenu od neimenovanog naučnog savjetnika britanske vlade.

Britanski ministar zdravstva Met Henkok još u ponedjeljak je izjavio da je izuzetno zabrinut zbog nove južnoafričke varijante koronavirusa.

“Po informacijama koje sam dobio, razlog ‘ izuzetne’ zabrinutosti Meta Henkoka zbog južnoafričke varijante covida-19 je taj što se ne zna hoće li vakcine biti jednako efikasne protiv njega kao što su djelotvorna za britansku varijantu” rekao je politički urednik ITV-ja Robert Peston.

Naučnici su objasnili da se nova južnoafrička varijanta razlikuje od ostalih koje kruže svijetom po tome što ima višestruke mutacije važnog šiljastog proteina, koji virus koristi za prodor u ljudsku stanicu.

Stručnjaci je povezuju i s većim virusnim opterećenjem, što znači i veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu pacijenta, a to može uticati na viši nivo prenosa virusa.

Džon Bel, profesor na Univerzitetu u Oxfordu i član vladine radne grupe za vakcine u nedjelju je izjavio kako misli da će sve vakcine djelovati na britansku varijantu, ali da postoji “veliki upitnik” što se tiče južnoafričke varijante koronavirusa.

Za Times Radio je rekao da bi se, ako se ustanovi da vakcine ne djeluju na južnoafričku varijantu, ona mogla prilagoditi, a taj bi proces trebao biti kraći od godinu dana.

Bel vjeruje da bi “izrada nove vakcine mogla potrajati mjesec dana ili šest nedjelja”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije