Connect with us

Vakcina

ŠEF UN-A: Podjela vakcina najveći je moralni test današnjice

Published

on

Šef Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guteres, kritikovao je bogate države zbog nacionalizma i gomilanja vakcina protiv koronavirusa navodeći da postoje brojni takvi primjeri u svijetu.

Guteres je govorio o ovoj temi godinu nakon proglašenja pandemije rekavši da globalna kampanja vakcinacije i raspodjela vakcina predstavlja najveći moralni test današnjice.

Upozorio je da neke siromašne države nisu dobile još nijednu dozu, a da su bogate na putu da osiguraju vakcine za sve svoje stanovnike. Posebno je naglasio da se vakcina protiv koronavirusa smatra globalnim javnim dobrom te dodao da će, ako se virus bude slobodno širio u nekim djelovima svijeta, mutacije i varijante postati ozbiljna prijetnja cijeloj planeti.

“Svijet se mora ujediniti da bi proizveo i distribuirao dovoljno vakcina za sve ljude, što znači da se proizvodni kapaciteti moraju barem udvostručiti širom svijeta. Pozdravljam sve one koji su se suprotstavili potcjenjivanju virusa i dezinformacijama i slijedili naučne i sigurnosne protokole. Time su pomogli u spašavanju ljudskih života”, kazao je Guteres.

Pohvalio je sve ljude koji su se prilagodili pandemiji, posebno one koji rade i školuju se od kuće.

“Toliko života je izgubljeno, ekonomije su doživjele velike gubitke, dok se društva suočavaju s novim načinom života”, dodao je.

U svijetu je do sada zaraženo 117 miliona, dok je više od 2,6 miliona osoba preminulo od posljedica koronavirusa, piše AP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije