Connect with us

Vakcina

VLADA: Stigao drugi kontingent ruskih vakcina Sputnjik V

Published

on

Drugi kontingent od pet hiljada doza ruskih vakcina Sputnjik V stigao je u Crnu Goru, saopšteno je iz Vlade.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar u tom resoru Borko Bajić.

Borovinić Bojović je kazala da je dosad ukupno u Crnu Goru stiglo 42 hiljade vakcina.

Ona je pozvala građane da se obavezno vakcinišu jer je, kako je naglasila, vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna.

„Istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno iz Vlade, Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

„Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade ruskih vakcina od Srbije, dobije još toliko“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade podsjećaju da je ranije u Crnu Goru stigla donacija Kine od 30 hiljada Sinofarm vakcina, a u toku su pregovori za kupovinu još 201.200 doza istog proizvođača.

„Ove sedmice se očekuje informacija o terminu isporuke prve ture od ukupno 84 hiljade vakcina Astra Zeneke koje Crna Gora očekuje u okviru COVAX programa“, kazali su iz Vlade.

Oni su podsjetili da su u toku i pregovori sa kompanijom Pfizer/Biontech o nabavci 150 hiljada doza vakcina.

Kako su naveli, pored tih pregovora, Evropska unija je, u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pokrenula regionalni projekat za podršku vakcinaciji stanovništva zemalja Zapadnog Balkana.

Iz Vlade su kazali da su, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ambasadom Austrije u Crnoj Gori, došli do saznanja da će Austrija koordinisati snabdijevanje zemalja Zapadnog Balkana vakcinama u okviru tog mehanizma.

„Za ovu svrhu su, prema našim saznanjima, opredijeljene vakcine proizvođača Pfizer Biontech“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije