Connect with us

Društvo

A i što bi se ustručavali?

Published

on

piše: Željko Vukmirović

“Nije bitno tajno glasanje, bitno je tajno brojanje”.

Ovo je od Josifa Visarionoviča Staljina. I to mu niko ne može sporiti. Znaju to Rusi. Isprobano i preživljeno. A i zaglavljeno u sadašnjoj vlasti i njenim interesima. Tako se stiže i do već trasirane prečice za najavljeni popis stanovništva u Crnoj Gori.

Čuveni višedecenijski rad na negiranju crnogorske države i nacije kreiran u srpskim radikalnim krugovima i srpskoj crkvi svoj finiš potražuje upravo u Staljinovim riječima. Vučić i srpski popovi su obični plagijatori. Čak, toliko netalentovani, umišljeni, nasilni i neskriveni u svojim lošim namjerama da su stigli do stadijuma očigledne netrpeljivosti i u evropskim birokratskim krugovima, inače uobičajenoj bazi indolentnosti.

Crnoj Gori je “srpski svet” serviran po principu jedinog izbora. Zato i ne iznenađuje jagma među servilnim činiocima trenutne vlasti za zauzimanjem što boljih pozicija oko te trpeze. Ionako dijele isti plagijat, netalentovanost, umišljenost, nasilništvo i neskrivene loše namjere da za taj već ustanovljeni epilog nema naročitog čuđenja.

A ne čudi ni njihova arogancija. Uostalom, svoj nivo poniznosti su uzdigli na pijedastal nedokučivog razumnom poimanju stvarnosti. Staljinova misao im samo definiše status podlaca i prevaranata.

Zanimljivosti radi, valja napomenuti da mnogi Rusi i danas vole svog Staljina. Prema nekim anketama koje su u ponudi 24 odsto Rusa ima pozitivno mišljenje o njemu, dok čak 46 odsto prema Staljinu gaji divljenje i poštovanje. I tome nije kraj. U periodu od 2012. do 2018. širom Rusije je postavljeno najmanje deset njegovih bisti i statua, od kojih je najpoznatija ona monumentalna na Krimu, postavljena 2015. O tome da je u vrijeme njegove vladavine pobijeno na milione ljudi u Rusiji, nema posebnih priča. Pamti se samo veliki SSSR i uvećanje teritorije.

Zato ni srpski radikali i srpska crkva, a imajući u vidu svoj dosadašnji učinak u Crnoj Gori, nemaju razloga da se ustručavaju od planirane prevare. Ogrezli u raznim podvalama, tajno i organizovano im uopšte nije strano. Mnogo toga su već oposlili.

Projektovano tajno brojanje na popisu stanovništva je tek uvod u konačno sticanje legitimiteta negacije crnogorske države i nacije. I to nije nikakva tajna. Baš kao što ni popis stanovništva u Crnoj Gori nije zamišljen kao nekakav statistički proces. Ta priča je, pak, davno razotkrivena.

Zato, razrješenje je očigledno.

A i što bi se ustručavali?

Nema tajni. Samo bojkot.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije