Baranka Isidora Jovanović dokazala je da pomorstvo nije toliko ekstreman posao koji nije za žene. Kao student generacije nakon završenog Pomorskog fakulteta u Kotoru, 23-godišnja Isidora je dobila i prvi ugovor. To što je žena nije smatrala barijerom, već je pristala i ukrcala se na tanker gdje obavlja prvu plovidbu.

“Moram priznati da su neki od profesora sumnjali u nas, mene. Nijesu vjerovali, so here we go! Pozdrav s okeana za njih”, poručuje Isidora i dodaje da je bilo i onih koji su davali “vjetar njihovim jedrima” i vjerovali u njih.

“Podrška je uvijek dobrodošla koliko god da si jaka individua. Takođe, isti ti profesori nesebično su dijelili svoje znanje i upućivali na sve bitnosti i probleme koji se mogu susresti na moru, brodu. I hvala im na tome”, kaže ona.

Foto: Barinfo

Iako je teoriju apsolvirala sa ocjenom 10, praksa joj je donijela nova saznanja.

“Moram priznati da sve te desetke jesu vrlo drage i debelo zarađene, ali prvi korak na palubi čini te takvom da zaboraviš sve i kreneš od nule. Riječi ne mogu biti bliže od dodira, pa tako je ovdje. Sama gradiš i sama razumiješ, a dobra teorija biva dobra potpora u razumijevanju svih ovih sistema i realnosti s kojima se svakodnevno susrećem”, objašnjava Jovanović kojoj je i brat pomorac.

Otkriva kako su roditelji reagovali kad im je sopštila da ona svoju budućnost vidi na moru:

“I on je na moru, i to smo se rastali u dva dana razlike. Jedan cijeli okean nas dijeli, ali dvije škorpije znaju iznijeti i pobijediti daljinu. Tata je tu da uvijek klimne glavom i da zeleno svjetlo, što god to bilo. Kao i uvijek, majka je teže podnijela. Nije baš da gotive moj životni put, ali navikli su me takvu. Mladost ludost i điranja do jutra mi ne oskudijevaju u životu, pa im ni ova odluka nije bila toliko iznenađujuća. Svakako da je kuća prazna bez djece, ali prebrodićemo i ovo. Mnogo ih volim i pozdravljam! Majko, ne puštaj suzu, zadrži taj osmijeh i sačuvaj za ljepša vremena što dolaze”, poručuje Isidora.

Foto:Barinfo

Trenutno se odvija njena prva plovdba, a Jovanović je na poziciji – kadet palube. S obziom na to da je jedina žena na brodu, kolege su džentlmeni pa su uvijek tu kad su teški fizički poslovi da joj priskoče u pomoć, ali privilegija nema.

“Moj prvi ugovor je u toku. Kao i uvijek, svaki početak je težak. Zurim, dosađujem, zapitkujem oko svih sitnica kako bih što više stvari povezala. Što se tiče poslova i dužnosti koje obavljam… Ne pijem kafu pa pijuckam čaj i čekam istok da se oglasi, kad namršteni oblak dozvoli. Nakon toga čeka me rad na palubi. Farbanje, čišćenje, piketanje, podmazivanje, te pauza za ručak. Nakon toga slijedi usavršavanje i na komandnom mostu, gvardija u trajanju od četiri sata. Voditi brod nije lako, zato se i uči od početka”, iskrena je Isidora.

“Svakako da ću zadržati status pomorca, traganje za lučkim svjetlima i osmatrati s lijevog i desnog boka. Vjerujem da će to biti tanker. Trenutno nemam razlog da bih promijenila mišljenje. Nadam se dobru i da će vrijeme biti na mojoj strani”, zaključuje mlada Baranka.

Foto: Barinfo