Connect with us

Crna Hronika

DETALJI IZ ISTRAGE: Policajac uzimao mito da bi obavještavao dilera da ga prate

Published

on

Petočlanu kriminalnu grupu koja se tereti za stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i nelegalno oružje, a u kojoj se nalazi i jedan policijski službenik, odale su mjere tajnog nadzora i njihove međusobne komunikacije. Policijski službenik I.C. sumnjiči se za primanje mita. Osim njega, optuženi su T.I., N.N., M.M. i O.N. Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva T.I. se tereti da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droga i davanje mita. N.N. i M.M. optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije, a O.N. se, osim toga, tereti i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, piše Dan.

U rješenju Apelacionog suda kojim je potvrđena odluka da optuženi ostaju u pritvoru navedeno je da osnovana sumnja da su okrivljeni počinili djela za koja se terete proizilazi iz mjera tajnog nadzora. Optuženi I.T. i N.N. su uhvaćeni kako se 28. jula 2018. godine u 21.47 časova dogovaraju o prodaji pakovanja kokaina. I.T. je šifrovano upućivao N.N. kome i gdje da proda drogu. Nakon toga, 7. avgusta presretnuti su razgovori u kojima O.N. obavještava I.T. o susretu sa jednim licem koje, takođe, prodaje kokain, te da njihovi kupci zbog lošijeg kvaliteta kokaina isti kupuju od drugog dilera.

Kasnije, zabilježeno je još nekoliko razgovora između okrivljenih, koji se tiču preprodaje narkotika, kao i naručivanja novih količina. Uhvaćeni su i razgovori sa osobom koja je već osuđena zbog droge, a kojoj su optuženi u ovom predmetu prodali narkotike.

Prema navodima optužnice, policajcu je mito davao I.T. Dokazi protiv policajca, između ostalog, kako je navedeno u odluci suda, jesu i izjava optuženog za šverc droge, ali i njihove komunikacije. Naime, optuženi I.T. u iskazu od 15. septembra prošle godine pred Specijalnom državnim tužilaštvom naveo je da je prijavio policijskog službenika I.C. koji mu je saopštio da se nalazi pod mjerama tajnog nadzora i tražio mu novac obećavajući da ga policija neće uhapsiti, odnosno da mu neće ništa namjestiti da ga policija uhapsi.

“Naveo je i to da ga je I.C. detaljno obavještavao kada su ga stavili pod mjere tajnog nadzora i koliko su trajale i ako su produžene, pa telefonom nije ni pričao. Nadalje, u iskazu datom dana 25.9.2020.godine, pred SDT detaljno je objasnio susrete i sadržinu komunikacije sa okrivljenim I.C., navodeći iznos novca koji mu je od strane policajca tražen i iznos novca koji je on dao”, piše u odluci suda.

Takođe, među dokazima protiv policajca našla se i službena zabilješka Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korpucije, iz koje proizilazi da je analizom podataka dobijenih pretresom telefona optuženog dilera utvrđeno da se u njemu nalaze podaci o komunikaciji sa policajcem aplikacija Whatsapp i Viber, kao i iz dopisa CB Podgorica iz kojeg se vidi kojim mjerama tajnog nadzora je okrivljeni policajac imao pristup.

Opasnost od bjekstva

Odlukom Apelacionog suda optuženi će ostati u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva. U odluci suda je navedeno da okrivljenima prijeti visoka kazna zatvora na koju ne mogu biti ravnodušni, pa postoji opasnost da će pobjeći, ukoliko im bude dozvoljeno da se brane sa slobode.

U rješenju suda je navedeno i da iako pritvor traje od septembra prošle godine, to je i dalje mjera srazmjerna težini krivičnih djela koja su im stavljena na teret.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije