Connect with us

Ekologija

SMANJENJE SVEMIRSKOG SMEĆA: Japan pravi prve drvene satelite koji će sagorjeti pri povratku u Zemljinu atmosferu

Published

on

pixabay.com

Japan će uskoro proizvoditi prve drvene satelite na svijetu koji bi izgorjeli kada se vrate u Zemljinu atmosferu bez ispuštanja štetnih materija, u nastojanju da smanje svemirsko smeće.

Sumitomo Forestry, japanska kompanija za preradu drveta, rekla je da su započeli istraživanje idealnog drvnog materijala za svemir i da će sprovesti istraživanje u partnerstvu sa Univerzitetom Kjoto i testirati materijal u ekstremnom okruženju na Zemlji. Najavili su da satelit može biti spreman do 2023. godine.

Partnerstvo kaže da će problem svemirskog otpada na kraju uticati na životnu sredinu zemlje. Kako navodi BBC, Taka Doi, astronaut i profesor na Univerzitetu Kjoto, rekao je: „Veoma smo zabrinuti činjenicom da svi sateliti koji ponovo uđu u Zemljinu atmosferu sagorijevaju i stvaraju sitne čestice glinice koje će plutati u gornjim slojevima atmosfere mnogo godina “.

Drveni sateliti bi izgorjeli pri ponovnom ulasku bez kiše čestica na Zemlji.

Svemirsko smeće, takođe nazvano svemirskim zagađenjem, sastoji se od objekata koje stvara čovjek, poput komada svemirskih letilica, sitnih čestica boje sa svemirskih letilica, djelova raketa, satelita koji više ne rade ili eksplozija objekata u orbiti koji lete u svemiru velikom brzinom, kako kaže NASA.

Od oktobra 2019. godine, američka mreža za nadzor svemira prijavila je skoro 20,000 vještačkih objekata u orbiti iznad Zemlje, uključujući 2,218 operativnih satelita.

Stručnjaci su upozorili da povećanje broja satelita u svemiru zahtijeva više napora svih država da kontrolišu problem svemirskog smeća. Nekoliko kompanija kao što su SpaceX i Amazon planiraju da lansiraju hiljade satelita kako bi postigli globalnu satelitsku pokrivenost internetom.

U oktobru ove godine, dva velika komada svemirskog smeća zamalo su se sudarila jedno sa drugim u, kako su stručnjaci rekli, situaciji „visokog rizika“. Prema Nacionalnoj Geografiji, ta dva objekta su ugašeni ruski navigacioni satelit lansiran 1989. godine i istrošeni kineski raketni dio od lansiranja 2009. godine i da su se sudarili, razbijanje bi stvorilo oblak otpada koji bi ugrožavao druge satelite i svemirske letilice decenijama.

 

(independent.co.uk)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije