Connect with us

Društvo

EU FOND: Brisel odobrio upola manje od sume koju je Crna Gora tražila

Published

on

Crnoj Gori će iz Evropskog fonda solidarnosti, za čija je sredstva aplicirano u junu prošle godine, biti opredijeljeno 199.505 eura od 424.350 koliko je tada traženo – navodi se u dokumentu Evropske komisije u koji je Pobjeda imala uvid.

U dokumentu se navodi da su do 24. juna, kada je bio rok za podnošenje zahtjeva za novac iz Fonda solidarnosti, tu mogućnost iskoristile 22 zemlje, od čega 19 članica EU (Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija i Španija) i tri zemlje pristupnice (Albanija, Crna Gora i Srbija).

Sedam država članica EU zahtijevalo je u svojim prijavama uplatu avansa za očekivani doprinos iz EFS i to Hrvatska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Portugal i Španija, što je, kako se navodi u dokumentu, Evropska komisija i odobrila.

Srbija je od EU tražila preko 25 miliona eura, a iz Fonda solidarnosti odobreno joj je oko 12 miliona eura.

Zahtjevi Slovenije i Poljske su odbijeni jer, kako je precizirano u dokumentu, ove zemlje nijesu ispunile uslove za pomoć iz Fonda.

Službe Komisije utvrdile su da su ukupni direktni izdaci, kako su ih poljske vlasti prijavile u svojoj prijavi, precijenjeni, a da je revidirani javni izdatak znatno ispod odgovarajućeg praga. Slično je i sa Slovenijom, čija javna potrošnja, kako se navodi, ostaje ispod odgovarajućeg praga evropskog fonda.

Evropska unija je ranije ove godine usvojila izmijenjeni tekst Uredbe o Fondu solidarnosti, čime se opseg njegovih sredstava, koji su ranije bili dostupni samo za prirodne katastrofe u zemljama članicama, proširuje na vanredne situacije vezane za javno zdravlje.

To je omogućilo Crnoj Gori da aplicira za sredstva iz Fonda solidarnosti.

Iz Kancelarije za evropske integracije Pobjedi su ranije kazali da Vlada Crne Gore ni u jednom trenutku nije odustala od apliciranja za sredstva Fonda solidarnosti Evropske unije, već je, uz koordinaciju Kancelarije za evropske integracije, uspješno aplicirala za raspoloživa sredstva ovog fonda.

– Naime, u skladu sa rokovima i uputstvima dobijenim od strane Evropske komisije, 5. juna 2020. godine je upućeno pismo namjere Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije u vezi sa korišćenjem sredstava Fonda solidarnosti, dok je 24. juna 2020. godine podnijeta puna aplikacija za dobijanje dostupnih sredstava – objasnili su iz Kancelarije za EU.

– U skladu sa pravilima Fonda, i u slučaju da aplikacija Crne Gore bude prihvaćena od strane Evropske komisije, Crna Gora može očekivati pomoć u iznosu od oko 425.000 eura. Ova sredstva će biti iskorišćena za finansiranje mjera u oblasti javnog zdravlja, u kontekstu suzbijanja epidemije virusa kovid-19 u Crnoj Gori – rekli su u KEI nakon podnošenja aplikacije

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije