Connect with us

Svijet

BEZ TRAGA: Kako i gdje nestaju izbjeglička djeca

Published

on

U posljednje tri godine nestalo je više od osamnaest hiljada izbjegličke djece koja su se domogla Evrope, pokazuje novo istraživanje.

Državne institucije ne znaju gdje su djeca, ali su vjerovatno su u velikoj opasnosti.

Na policijskoj kontroli na granici Njemačke i Poljske zaustavljen je automobil, vozač je Poljak, četvoro putnika su Vijetnamci bez isprava. Među njima je i djevojčica od petnaest godina. Kako je maloljetna, a niko od saputnika joj nije rod, djevojčica završava u jednom državnom smještaju za djecu u njemačkoj pokrajini Brandenburg.

Za taj slučaj su reporteri javnog servisa rbb doznali iz dokumentacije berlinskog Državnog tužilaštva, jer je djevojčica nestala nedugo pošto je smještena u dom.

Jedan od zaposlenih u domu prijavio je nestanak, ali tu se sve završava, a vijetnamska djevojčica je postala broj u statistici.

Koliko ima djece sa sličnom sudbinom?

To otkriva analiza novinarske grupe “Lost in Europe” (“Izgubljeni u Evropi”) u kojoj sarađuju reporteri londonskog Gardijana, holandskog servisa VPRO, njemačkog rbb i drugi.

Prema istraživanju, od 2018. do 2020. je u Evropi nestalo 18.292 djece koja su stigla kao “maloljetne izbjeglice bez pratnje” i za koju su bile nadležne institucije evropskih država.

Ali, moguće je da je i više djece nestalo jer pojedine države vode manjkavu statistiku. Recimo, Francuska, Danska i Rumunija ne prikupljaju ove podatke. Bugarska ne pravi razliku između maloljetnika koji dođu sa starateljima i onih koji dođu sami.

Evropska komisija zna za ove probleme.

Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove, kaže da je Brisel već pozivao članice EU da “moraju da preduzmu više protiv nestanaka izbjegle djece, između ostalog boljim prikupljanjem podataka”.

Na šta su sve prinuđena djeca: Prodaja narkotika?

Verena Kek iz međunarodne organizacije za dječija prava ECPAT vjeruje da je pravi broj djece kojima se u Evropi gubi trag zapravo mnogo viši.

Kritikuje što se EU ne bavi ovim problemom zajednički, niti postoji centralni registar nestalih.

“Za djecu i omladinu ovo može da ima fatalne posljedice jer mogu dopasti u situaciju u kojoj su izrabljivani. A ako niko ne zna da su nestali, niko ih i ne traži”.

Vijetnamska djevojčica sa početka priče nađena je poslije nekoliko mjeseci – slučajno.

Policija je pronašla tokom racije u jednom stanu u Berlinu.

Dijete je živjelo sa vijetnamskim parom koji je ilegalno prodavao drogu i cigarete, a ispostavilo se da je djevojčica bila primorana da radi u studiju za manikir za 300 eura mjesečno, da prodaje cigarete i isporučuje narkotike.

U Njemačkoj je u posljednje tri godine prijavljeno 7.806 ovakvih nestanaka, ali se djeca uglavnom ponovo pronađu.

Međutim, 724 njih nikada nije otkriveno.

Najčešće nestaju djeca porijeklom iz Avganistana, zatim iz Maroka i Alžira.

Pa i ovdje je statistika upitna. Savezni ured za kriminalistiku (BKA) koji je zadužen za registar nestalih priznaje da je to kod izbjegličke djece veoma teško jer nemaju papire. Neki bivaju registrovani više puta kao nestali, neki budu sasvim izostavljeni.

To je skandal, grmi Holger Hofman iz organizacije Njemačka pomoć djeci.

“Koliko znamo, nema pouzdanih podataka, čak ni približno. Takve rupe u znanju širom otvaraju vrata kriminalnim mrežama”.

Evropski problem

Europol je još 2016. upozoravao na kriminalne mreže koje iskorišćavaju djecu koja sama izbjegnu u Evropu.

U januaru ove godine je i BKA saopštio da se zna za vijetnamske bande koje trguju ljudima.

Koliko je problem evropski, tragično je dokazao primjer iz oktobra 2019. godine.

Tada je u kamionu-hladnjači nadomak Londona nađeno 39 mrtvih Vijetnamaca. Kamion je doputovao iz Belgije.

Među žrtvama su bila dva dječaka koji su desetak dana ranije pobjegli iz jednog doma u Holandiji.

Tamo ih je prethodno dovela holandska policija koja ih je pronašla u jednom drugom kamionu – koji je krenuo iz Kelna.

Izvor: DW/B92

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije