Connect with us

Društvo

LUČA SAZNAJE: Danilo Mrdak državni sekretar u Ministarstvu ekologije?

Published

on

Bio član nevladine organizacije "Ne damo Crnu Goru": Mrdak - Foto: Mladen Ivanović

Ihtiolog i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Danilo Mrdak glavni je kandidat za državnog sekretara u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. On bi, prema nezvaničnim informacijama portala Luča, u četvrtak trebalo da bude imenovan na tu funkciju, po predlogu ministra Ratka Mitrovića.

Mrdak je završio Biološki fakultet u Beogradu, gdje kasnije magistrirao i doktorirao. Na Univerzitetu Crne Gore radi od 2000. godine.

Bio je član nevladine organizacije “Ne damo Crnu Goru”, na čijem čelu je najprije bio premijer Zdravko Krivokapić, a kasnije ga naslijedila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić. Kao biolog i javnosti poznati aktivista za zaštitu prirodnih dobara Crne Gore, najviše riba šta mu je i ekspertiza, ispred te NVO organizovao je više konferencija na temu ekologije.

Bio je jedan od osnivača Pozitivne Crne Gore, ali i među prvima koji su napustili tu političku partiju.

Kada je PMF zvanično ušao u sukob sa bivšom rektorkom Univerziteta Crne Gore Radmile Vojvodić, Mrdak je bio jedan od profesora koji su javno negodovali zbog novog sistema studiranja. Tada su na PMF-u izabrali dekana i studentsko vijeće, koje nije bilo blisko rektorki, zbog čega je Rektorat poništio te izbore i postavio druge profesore.

Mrdak je uradio brojna istraživanja o stanju ribljeg fonda u Crnoj Gori, a saradnik je brojnih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije