Connect with us

Društvo

MIHAILO: Ugovor sa SPC presedan sa opasnim posljedicama

Published

on

Temeljni ugovor koji će da potpiše Crna Gora sa Srpskom crkvom je presedan sa veoma opasnim posljedicama, kazao je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) mitropolit Mihailo.

“Njime će se utemeljiti pravni osnov da se naše crkve i manastiri, svjedoci vremena i prostora od posebnoga značaja za naš narod i našu zemlju, nađu u vlasništvu Srbije, i budu u funkciji protiv Crne Gore. Njime će se ugovoriti što se ne može dokazati, da je Srpska crkva bila duhovna okosnica Crne Gore i dokazivaće se čime se ne dokazuje – vojno-policijskom silom naše Vlade, kojom će braniti naše svetinje od nas”, navodi se u saopštenju mitropolita.

On poručuje da je “naša Crnogorska pravoslavna crkva bila je i biće crnogorska i duhovna okosnica pravoslavnih Crnogoraca dok je svijeta i vijeka, a svaka sila za vremena”.

“Kao odgovor na Temeljni ugovor i Vladi i Srpskoj crkvi pozivamo se na Ustav Kraljevine Crne Gore iz 1905. godine, u kome je kao takva upisana, Ustav Svetoga sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1904. godine, akt kralja Aleksandra o ujedinjenju crkava u kome se izrekom pominje i Tomos Vaseljenske patrijaršije iz 1922. godine, u kome je upisana kao jedna od konstiutenata takozvane Pravoslavne crkve kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. I bog i pravda su na našoj strani i pobijedit ćemo. Još jednom, svaka sila za vremena, i doći će joj kraj”, navodi se u saopštenju.

Mitropolit ke svim pravoslavnim Crnogorcima u zemlji i inostranstvu poželio srećne praznike, i da ih provedu u miru i zadovljstvu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije