Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Borovinić Bojović odmah češlja račune NKT-a

Published

on

Tražila svu finansijsku dokumentaciju od 30. avgusta: Borovinić Bojović - Foto: RTCG

Nova ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović zatražila je prvog radnog dana od nadležnih službi u tom resoru da joj dostave kompletnu finansijsku dokumentaciju, koja se odnosi na period od 30. avgusta ove godine do danas, piše Dan.

Ti podaci trebalo bi da pruže uvid kako su trošena i gdje su i na koji način usmjeravana sredstva namijenjena za funkcionisanje javnog sistema zdravstva, ali i ona koja su uplaćivana na ime donacija za nabavku opreme i drugih medicinskih sredstava tokom epidemije virusa korona.

Sve donacije su još početkom godine usmjeravane na jedinstveni žiro račun NKT-a, na čijem je čelu prvo bio Milutin Simović, a kasnije bivši ministar Kenan Hrapović, a to tijelo je usmjeravalo sredstva tokom epidemije.

Hrapović je i potpisao sporazum o pridruživanju sa više od 100 država za nabavku vakcine i za tu namjenu je uplaćen dio sredstava od 700.000 eura.

Ministarka je tražila i informacije koje se tiču isplata na osnovu odluka Nacionalnog koordinacionog tijela, kao i da li su i koliko bili plaćeni za svoj rad.

Prema saznanjima Dana iz tog resora, Borovinić Bojović je tražila uvid u dokumentaciju za navedeni period, zbog čega je administracija juče bila u Ministarstvu i po isteku radnog vremena.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, dug za zdravstveni sistem iznosi 33,6 miliona eura. Toliko iznose potraživanja dobavljača, od čega samo za ljekove i medicinska sredstva Apotekarskoj ustanovi Montefarm i privatnim apotekama 21 milion eura.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje nedavno su kazali da je na naplatu od toga duga stiglo oko 16,1 milion eura.

Iz Montefarama je Danu prošlog petka saopšteno da im za nabavku maski, rukavica i zaštitnih odijela za ustanove nedostaje 900.000 eura jer je Ministarstvo zdravlja odobrilo samo 700.000 eura, iako su tražili 1.630.000 za četiri mjeseca.

Inače, novac za hitnu nabavku zaštitne opreme bio je namijenjen za kupovinu vakcina protiv HPV virusa koji izaziva rak grlića materice kod žena.

Hrapovića su optuživali da je nezakonito formirao NKT, koje je u više navrata donosilo sumnjive odluke, počev od neustavnog objavljivanja imena osoba u samoizolaciji, do ignorisanja kršenja mjera članova tog tijela tokom održavanja tzv. patriotskih skupova i nepojavljivanja u bolnicama u najtežim trenucima epidemije.

Zdravstveni sistem je dodatno zadužen u septembru, kada su odlukom Vlade plaćeni dugovi Montefarma za ljekove od 9.000.000 eura, novcem koji je bio planiran za izdatke za medikamente u novembru i decembru.

Sindikat doktora medicine tražio je u više navrata ostavku ministra zdravlja Kenana Hrapovića zbog lošeg stanja u bolnicama, odliva ljekara i niskih plata.

Optuživali su ga da je dozvolio bogaćenje pojedinih privatnih ustanova koje su imale sklopljene u govore sa Fondom.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je u parlamentu da je u avgustu podnio krivičnu prijavu protiv Hrapovića, navodeći da „postoji sumnja da je sa još neutvrđenim brojem lica, dio novca, koji je bio obezbijeđen za finansiranje javnog zdravstvenog sistema, protivpravno i na nezakonit način usmjeravao jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi uPodgorici”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije