Povežite se sa nama

Društvo

Mitropolit Crkve Srbije Jonikije: Vratićemo kapelu na Lovćen

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Uvjeren sam da su zavade u Crnoj Gori proizvedene na vještački način. One su opasne, ali su i rješive. Mnogima su dobro došle podjele u našem narodu i dugo se na njima radilo i spolja i iznutra. Prirodno je da nam treba vremena da ih prevaziđemo, da se bratski razumijemo i izmirimo. Siguran sam da je to iskrena želja kod svih bez obzira ko je sada na kojoj strani.

Nemile scene ponovile su se na Cetinju i poslije vašeg ustoličenja. Kao da se pojedinci ne mire sa tim što ste sjeli na tron Svetog Petra Cetinjskog?

Rado pominjem one svečane trenutke kada smo duboko osjećali jedinstvo cijele pravoslavne Crne Gore koja je predvođena našim patrijarhom Porfirijem ustoličavala svog mitropolita. Tu svečanost nije moglo da pokvari ni paljenje guma, ni pravljenje haosa na Cetinju. Za taj haos nije krivo većinsko, tradicionalno i čestito Cetinje, nego pojedinci iz vrhuške bivšeg režima. I ovom prilikom kao i mnogo puta dosad pokazalo se da kroz Crkvu, njeno hristoliko zajedništvo živi Njegoševa Crna Gora i da je snaži blagoslov Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog.

Često se od tzv. građanskih snaga i u Srbiji i u Crnoj gori čuje da se SPC miješa u državna pitanja. Ima li tu istine?

U svim civilizovanim zemljama sa hrišćanskom većinom poželjno je da Crkva bude aktivni činilac društva. Ona kao baštinik vjekovnog društvenog iskustva i predanja uvijek može i treba da pomogne široj društvenoj zajednici u rezrješenju suštinskih životnih pitanja koja se tiču smisla života. Što se tiče onih koji nas blate i optužuju za sve i svašta , pa i da se bavimo stranačkom politikom, meni je žao što su pali iz vjeronauke i i što su se svojevoljno i zasluženo, nadam se privremeno, do njihovog pokajanja, našli izvan okrilja Crkve.

VRATIĆEMO KAPELU NA LOVĆEN


Jednom ste rekli da će doći dan kada ćemo ” na svojim ramenima iznijeti kamenje na Lovćen i vratiti Njegoševu kapelu”. Koliko je taj dan blizu?

Vjerujem da će se to dogoditi zato što je povratak kapele na Lovćen ispunjenje Njegoševog amaneta da njegove kosti počinu u crkvi dug i obaveza cijele Crne Gore prema njenom najvećem geniju. Rušenje kapele je bio nalog sa vrha komunističkih vlasti koje su se u tom zločinu poistovjetile sa nekadašnjom austrougarskom okupacionom silom koja je srušila Njegoševeu kapelu 1916. godine.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
3 0 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Čile
Čile
04.12.2021. 14:20

E blago vama vjernici s ovim fašistom na čelu crkve.

RIR
RIR
04.12.2021. 16:37

NIKAD — NEDOSTOJNI POPE !

crnjo
crnjo
06.12.2021. 11:56

vi da se pitate vratii bi crnu goru u 1918-tu godinu

Sponzor

Najčitanije