Connect with us

Društvo

NACIONALNI PARKOVI: Novi pomaci u borbi protiv krivolova na Skadarsko jezeru

Published

on

U periodu od 12. do 18. aprila, Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero oduzela je ukupno 78 ribolovnih mreža, 9 pari i 2 blinkera, a 2 osobe uhvaćene su i procesuirane nadležnim organima, navodi se u saopštenju.

“Ovi rezultati razmatrani su na redovnom nedjeljnom sastanku direktorke JP za nacionalne parkove Crne Gore Jelene Kljajević i predsjednice UO Marine Jočić sa rukovodstvom NP Skadarsko jezero.”

Na današnjem sastanku, kako kažu u saopštenju, bilo je riječi i o ukupnim dosadanjim rezultatima koje je Služba zaštite NP Skadarsko jezero ostvarila u borbi protiv krivolova otkad je na snazi godišnji ribolovni zabran na Skadarskom jezeru (15.03.2021-15.05.2021.). U ovom periodu, osnovnom državnom tužilaštvu podnijeto je 5 krivičnih prijava protiv 8 lica, a inspekciji za slatkovodno ribarstvo podnijeto je 7 prijava protiv 10 lica. Oduzeto je ukupno 228 ribolovnih mreža, 8 plovila, 8 vanbrodnih motora i 8 rezervoara, 4 akumulatora, 3 pretvarača, 10 pari, 7 osti, 1 sonda i veliki broj vrša, blinkera, baterija i drugih djelova opreme koja se koristi u krivolovu.

“Osim ovih aktivnosti na planu borbe protiv krivolova, ostvareni su značajni pomaci u suzbijanju divlje gradnje na teritoriji Skadarskog jezera. Minule sedmice, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma podnijeto je ukupno krivičnih 16 prijava protiv 16 N.N. lica za nelegalnu gradnju.”

Svjesni da uspjeh u borbi protiv krivolova zavisi od posvećenosti onih koji se nalaze na prvoj liniji fronta, učesnici današnjeg sastanka dogovorili su mjere rigoroznijeg evidentiranja pojedinačnog učinka pripadnika Službe zaštite NP Skadarsko jezero, čija će primjena početi u najskorijem roku, zaključuju u saopštenju.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije