Connect with us

COVID-19

ODLUKA NA ČEKANJU: Udruženja tražila da novinari budu prioritetno vakcinisani

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Iz Ministarstva zdravlja su odgovorili na pitanje Instituta za medije povodom inicijative Sindikata medija Crne Gore kojom se zahtijeva da se medijski radnici uvrste u prioritetne grupe prilikom imunizacije stanovništva protiv koronavirusa.

„Zahtjev upućen Ministarstvu zdravlja da se novinari uvrste u prioritetne grupe za vakcinaciju protiv koronavirusa proslijeđen je Nacionalnom savjetodavnom tijelu za imunizaciju, u čijoj je nadležnosti odlučivanje, odnosno davanje preporuka o prioritetnim grupama za vakcinaciju”, navode iz Ministarstva zdravlja.

U inicijativi Sindikata, koja je Ministarstvu upućena 27. januara traži se od ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, da revidira Akcioni plan vakcinisanja, te da medijske radnike uključi kao prioritet pri vakcinisanju.

Institut za medije je podržao tu inicijativu, kao i Društvo profesionalnih novinara (DPN).

Novinari bi se, shodno toj inicijativi, preko svojih redakcija dobrovoljno prijavljivali za vakcine.

„Nacionalna strategija za imunizacije protiv SARS – CoV-2 (COVID-19) usvojena je na sjednici Vlade Crne Gore. U tom, kao ni u propratnim dokumentima u kojima su navedene prioritetne grupe za vakcinaciju, ne pominju se medijski radnici kao prioritet, što je bio slučaj sa nekim državama u region”, navodi se u inicijativi Sindikata.

SMCG je podsjetio da su medijski radnici, pored drugih profesija, od izbijanja kovid krize, na prvoj liniji odbrane sa važnim zadatkom pravovremenog informisanja naših sugrađana.

„Mnoge naše kolege i koleginice radile su bez slobodnog dana, u neizvjesnim uslovima, što ih nije spriječilo da budu na visini zadatka i da građanima i građankama donose svakodnevno vijesti o virusu i aktivnostima Vlade i nadležnih tijela u borbi protiv njega. Bez naših kolega i koleginica stanovništvo bi ostalo uskraćeno za veoma važne informacije tokom gotovo 10 mjeseci. Sve ove aktivnosti podrazumijevaju svakodnevni kontakt sa velikim brojem ljudi i izvještavanje i iz područja u kojima je velika rasprostranjenost virusa “, navedeno je u dokumentu dostavljenom Ministarstvu.

U Vladinoj nacionalnoj starategiji za imunizaciju, prioritetne grupe su medicinski radnici i stare osobe u domovima, te kasnije stariji ljudi, koji će se etapno vakcinisati onako kako vakcine budu dolazile u Crnu Goru. Među prioritetnim grupama su i svi oni čije funkcije i posao omogućavaju normalno funkcionisane države i sistema, ali u njima nema novinara.

Ovakvi zahtjevi pojavljuju se i u regionu, dok je u svijetu situacija drugačija.

Prema navodima Udruženja novinara Srbije, u Rusiji novinari svrstani među prve za dobijanje vakcine.

U Velikoj Britaniji, dok ne dođu na red za vakcinaciju, novinari koji nemaju simptome bolesti, mogu prioritetno da se testiraju na koronavirus.

Po navodima UNS-a, i u Bangladešu je najavljeno da će na početku vakcinacije, sredinom februara, prvi biti vakcinisani oni koji su „na prvoj liniji“ – ljekari, medicinske sestre, tehnolozi, pripadnici vojske i policije, kao i – novinari.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije