Connect with us

Društvo

OZON: Upućeni predlozi za unapređenje rada Nacionalnih parkova

Published

on

Ilustracija: Ozon

Službe zaštite nacionalnih parkova moraju biti efikasne, adekvatno obučene i opremljene, kako bi krivolov i drugi vidovi ekokriminala bili svedeni na najmanju moguću mjeru, poručili su iz Ekološkog pokreta Ozon.

Ozon je uputio Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG) predloge u cilju unapređenja efikasnosti rada tog javnog preduzeća.

Direktor Ozona Aleksandar Perović kazao je da u toj NVO vjeruju da je vid proaktivne komunikacije, koju je inicirala predsjednica Upravnog odbora NPCG Marina Jočić, ohrabrujući.

On je rekao da je ekokriminal uzeo maha i da je višedecenijski problem u svim nacionalnim parkovima.

„Bahato ponašanje bivših rukovodilaca bilo je nepremostiva prepreka za argumentovan dijalog sa onima koji radom na terenu pokušavaju zaštiti javni interes“, naveo je Perović.

On je istakao da su nacionalni parkovi važan segment procesa nacionalnog brendiranja ekološke Crne Gore.

U Ozonu smatraju da je potrebno osavremeniti organizacionu strukturu NPCG, sa akcentom na osnaživanje Službe zaštite, kao vitalno važnog sektora.

Potrebno je, kako su ocijenili, pojačati transparentost, naročito u kontekstu informisanja javnosti o stanju na terenu i aktivnostima koje se realizuju.

„Služba zaštite mora biti efikasna, adekvatno obučena i opremljena, što podrazumijeva tematske obuke i nabavku savremene opreme, čijom se primjenom krivolov i drugi vidovi ekokriminala mogu svesti na najmanju moguću mjeru“, poručili su iz Ozona.

U toj NVO smatraju da je potrebno učešće predstavnika civilnog društva u Upravnom odboru NPCG ili formiranje posebne komisije sa predstavnicima civilnog društva kojoj će biti omogućen kontinuirani građanski monitoring i komunikacija sa javnošću, što je evropska dobra praksa.

„Akcenat u komunikaciji sa građanima treba da bude na ključnoj problematici kojom se bave NPCG, kao što su stanje zaštićenih i ugroženih vrsta, trendovi stanja populacija, rezultati rada Službe zaštite, sa posebnim senzibilitetom za borbu protiv ekokriminala, a ne kao što je do sada bio slučaj na broj prodatih ulaznica“, naveli su iz Ozona.

Jedan od predloga Ozona odnosi se na javnu kampanju u cilju podizanja povjerenja građana u NPCG.

Iz Ozona su kazali da je loš imidž tog javnog preduzeća u javnosti jedna od posljedica višegodišnjeg lošeg upravljanja.

„Potrebno je iskoristiti obilježavanje 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, osmisliti tematsku kampanju i razviti odgovarajuću infrastruktur, građanima omogučiti da po simboličnoj cijeni koriste usluge u svim nacionalnim parkovima, a mještanima obezbjediti besplatan pristup“, naveli su iz te NVO.

Kako su kazali, imajući u vidu realne rizike od prirodnih i ljudskih aktivnosti, potrebno je uraditi strateška dokumenta, koja će shodno specifičnostima svih nacionalnih parkova, analizirati relevantne činjenice, dati smjernice za konkretne mjere sanacije i zaštite i obezbjediti podršku relevantnih institucija.

„Posljedice lošeg planiranja i nedovoljni kapaciteti, potcjenjivanje problema kao što su poplave, požari, klimatske promjene, nažalost, izazivaju značajne i ekološke i ekonomske posledice“, rekli su iz Ozona.

To, kako su naglasili, nanosi štetu svim građanima Crne Gore i zbog toga je potreban suštinski pristup i obezbjeđivanje sistemske podrške.

Kako je saopšteno iz Ozona, jedan od predloga za unapređenje rada NPCG je organizovanje sastanaka sa organizacijama koje djeluju u nacionalnom parku Prokletije.

„Shodno komunikaciji koju smo imali sa kolegama, smatramo da je potrebno organizovati sastanak sa organizacijama koje gravitiraju i djeluju unutar nacionalnog parka Prokletije, po mogućnosti i terensku posjetu“, naveli su iz Ozona.

Iz te NVO rekli su da su loši vremenski uslovi i udaljenost od Podgorice svakako otežavajuća okolnost, ali da vjeruju da će važnost konkretne komunikacije biti prepoznata.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije