Connect with us

Crna Hronika

PLAĆENE UBICE U CG: Kolumbijci ubijaju za 25.000 eura

Published

on

Dogovoreno da Kolumbijci ubiju jednu osobu i napuste Crnu Goru (ilustracija) - Foto: pixabay

Crnogorska policija i tužilaštvo spriječili su kriminalni plan Podgoričanina Gorana Brajovića i dvojice kolumbijskih državljana Caicedo Bandoya Juan David i Costana Casa Jose Alexander. Oni su operativnim radnjama došli do saznanja da se priprema jedno ili više ubistava u Crnoj Gori. Istraga, ipak, nije utvrdila da li se u ovom slučaju radilo o nastavku obračuna kriminalnih klanova i da li je meta trebalo da bude član neke grupe, jer se u optužnici tako nešto ne pominje, piše Dan.

Naime, optužnica protiv njih trojice podignuta je i dostavljena Višem sudu, pred kojim tek slijedi njena kontrola. Postupak je u fazi istrage dobio oznaku tajnosti.

Pripadnici kriminalne „trojke” početkom 2020. godine postali su članovi kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Turske i Kolumbije formiralo nepoznato lice s ciljem vršenja teških krivičnih djela.

Okrivljeni Caicedo Bendoya Juan Davidy svojoj odbrani pred Specijalnim državnim tužilaštvom priznao je izvršenje krivičnog djela, te da je u Crnu Goru došao kako bi nekoga ubio, ali da ne zna koga. Navodi da je te podatke trebalo da dobije kada je došao u Crnu Goru zajedno sa Aleksanderom, a da su svi detalji išli preko „momaka”.

Objašnjavajući svoje učešće i radnje, okrivljeni je kazao da ih je, njega i Costana Casas Jose Alexandera koji je i ranije osuđivan za ubistvo, poslao neki gospodin iz grada Pereire čijeg imena se okrivljeni nije mogao sjetiti, i da se radi o državljaninu Kolumbije. On je rekao i da koliko se može sjetiti, iz Kolumbije za Crnu Goru krenuo krajem februara i početkom marta 2020. Prilikom kretanja dobili su uputstvo da dođu do Beča, potom do Splita a onda prešli u BiH da bi pješke prešli granicu sa Crnom Gorom, kada su i uhapšeni.

Naveo je da je bilo dogovoreno da on i Costana Casas Jose Alexander u Crnoj Gori ubiju jednu osobu i da tri dana nakon tog ubistva napuste Crnu Goru, ali je bilo dogovoreno i da ukoliko bi im poslali da treba još nekog da ubiju da i to urade. Kazao je da je ubistvo trebalo da počini snajperom. Za ovo planirano ubistvo kako je rekao trebalo je da dobiju po 25.000 eura.

Okrivljeni Costana Casas Jose Alexander je potvrdio navode svog saučesnika i pojasnio da se u Kolumbiji kada se govori o takvim stvarima ne pominju imena osoba koja o tome razgovaraju, tako da ne zna pravi identitet osobe koja ga je pitala za ubistvo. Okrivljeni Goran Brajović u dosadašnjem toku postupka iskoristio je svoje zakonsko pravo i nije iznosio svoju odbranu, odnosno branio se ćutanjem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije