Povežite se sa nama

Društvo

REAKCIJA NA UČESTALE NAPADE: Zajedničko saopštenje žena u Vladi Crne Gore

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Zajedničko saopštenje koje potpisuju žene koje su dio kabineta predsjednika Vlade, državne sekretarke i sekretarke u ministarstvima, osvanuolo je danas kao apel da se ne smije ćutati na sva događaje i situacije koje su u predhodnom periodu “prešle sve granice zakonski prihvatljivog ponašanja”.
Njihovo saopštenje prenosimo integralno:
“Mi, žene u Vladi Crne Gore, kao i cjelokupna javnost, imale smo priliku da, ne samo ovih dana, nego i u dužem prethodnom periodu, svjedočimo čestim napadima na ministarke Vesnu BratićJelenu Borovinić Bojović, kao i na druge žene u Vladi. Ministarka Bratić najčešća je meta napada raznih vrsta, a od kad je stupila na javnu funkciju neprekidno trpi teret apsolutno neprihvatljivih i sramnih objava na društvenim mrežama.
Mi ne želimo i ne smijemo da ćutimo na ovakve sramne događaje.
Kao žene, saosjećamo se sa našim ministarkama i svim napadnutim ženama i imamo potrebu da im pružimo podršku – svaki napad na ministarke ili bilo koju ženu u Vladi ili pak državi, napad je na svaku od nas. Kao građanke Crne Gore tužne smo što naša javna sfera poznaje ovakve oblike ponašanja, a kao pripadnice javne administracije osjećamo dužnost i obavezu da se protiv njih borimo i da im stanemo na kraj.
Ovim putem posebno skrećemo pažnju nadležnim organima da situaciju shvate krajnje ozbiljno, jer je sve odavno prešlo granice zakonski prihvatljivog ponašanja.
Vjerujemo da dosadašnji napadi stoje u uzročno-posledičnoj vezi sa moralnim urušavanjem društva u cjelini u kojem žene nijesu ravnopravne i poštovane, a napadi na njih postaju svakodnevni. Na svima nama je da takve stvari u društvu mijenjamo.
Ni najmanje ne sumnjamo da svaka od naših ministarki, žena u Vladi i svaka građanka Crne Gore, može da izdrži ovakve napade, ali naše zatvaranje očiju pred nedjelima bilo bi nedopustivo, te naša reakcija ne smije izostati. Samo solidarnošću i istrajnošću možemo se izboriti za zdravo društvo u kom je žena uvažena, poštovana i ravnopravna.
Štiteći jedna drugu, štitimo i ugled Vlade, ali i pravo i slobodu svake djevojčice, djevojke i žene, da javni prostor prepozna kao svoj i u njemu nesmetano djeluje, bez bojazni da će biti žrtva agresije bilo koje vrste.
Očekujemo procesuiranje lica odgovornih za sve minule napade, jer ako ovakvi postupci ne budu adekvatno sankcionisani, već sjutra slične neprijatnosti mogu se dogoditi bilo kojoj ženi na javnoj funkciji, ali i bilo kojoj ženi u našem društvu.
Hrabro, ženski i ljudski stojimo jedna uz drugu i zahtjevamo od javnosti nedvosmislenu osudu ovakvih napada i bavljenje ovom temom, ne samo na dan kada se neki napad desi, već sve dok oni ne postanu dio prošlosti.”
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije