Connect with us

Društvo

SEKS U DOBA KORONE: Nemarom možete zakačiti virus ili završiti fatalno!

Published

on

Izbjegavati seks sa osobama koje vidite prvi put (ilustracija) - Foto: pixabay

Opasnost od virusa COVID-19 natjerala je građane Crne Gore, ali i cijelog svijeta, da se odreknu mnogih zadovoljstava, koja proizlaze iz druženja i socijalnih kontakata. Dok se mnogo u javnosti govorilo o javnim okupljanjima, partijanju i kafenisanju, zbog kojih bi se mogli zaraziti, ali i brzo prenijeti virus na druge, malo se govori o opasnosti koje nose neoprezne seksualne aktivnosti.

Epidemiolozi i drugi medicinski stručnjaci upozoravaju da seksualni odnosi, ukoliko partneri ne budu oprezni, može, zavisno od okolnosti, da vas dovede u situaciju da obolite od virusa, ali ishod može biti i fatalan.

U prvom talasu koronavirusa (mart-maj) mnoge američke i evropske države preporučile su mjeru seksa sa što manjim brojem partnera ili samo sa stalnim partnerima.

„Kod nas tu mjeru nijesu donosili ni kao preporuku jer se pažljivim čitanjem drugih mjera jednostavno može zaključiti tako nešto. Ako je preporučena distanca od dva metra od svih osim od članova svog domaćinstva, to bi trebalo svima biti jasno“, kazao je za Portal Luča crnogorski epidemiolog, koji je zbog internih procedura svoje ustanove želio da ostane anoniman.

s

Oprezno donositi odluku o seksu na jednu noć – Foto: vidiportal.ba

On je preporučio da, ukoliko osoba nije prebolovala koronu ili se od virusa izliječila prije više od tri mjesec, a ipak se odluči na „seks za jednu noć“ ipak bude oprezna i to nikako ne čini sa osobom koju vidi prvi put. Ističe da seksualni odnosi sa osobom koju vidimo prvi put nije preporučljiv ni u slučajevima kada nema pandemije, zbog raznih polnoprenosivih bolesti.

„Kada kažem da budu oprezni ne mislim da traže negativan PCR test ili da pitaju osobu da li je bila zaražena, pa da nakon toga odluče o seksualnim odnosima. Opreznost znači da se vodi računa o distanci i donesenim epidemiološkim mjerama i, naravno, ne ulaziti u seksualne odnose sa osobama koju vidite prvi put“, kazao je on.

Medicinski stručnjaci upozoravaju da seksualni odnosi mogu biti opasni ukoliko bolujete od korone ili u periodu od mjesec dana nakon što prođu simptomi, jer to može  nanijeti još veću štetu organizmu.

RISTIĆ: Posebno ugrožene grupe su srčani bolesnici

Kardiohirurg Miljko Ristić ranije je u programu TV Prva upozorio da pacijenti koji su preležali koronavirus ne bi smjeli da vode ljubav bar mjesec dana nakon oporavka od infekcije.

Ukoliko se odluče na to, on kaže da sam odnos ne smije da bude žestok i ne bi trebalo da traje duže od deset minuta, jer u suprotnom može u velikoj meri da pogorša postojeće stanje i dovede do ozbiljnih srčanih oboljenja, pa čak i smrti.

Ristić je objasnio da COVID-19 u zavisnosti od težine kliničke slike ostavlja razne posljedice u organizmu, a jedna od posebno ugroženih grupa jesu srčani bolesnici i osobe sa visokim krvnim pritiskom, pa preuranjena aktivnost i uzbuđenje, kao i drugi fizički napori samo bi mogli da pogoršaju stanje pacijenta.

Pacijent ne bi trebao da ima odnose makar četiri sedmice nakon korone: Ristić – Foto: poliklinika-beograd.com

“Bez obzira na stepen oštećenja srca i težine kliničke slike korone, pacijent ne bi trebalo da ima seksualne odnose bar četiri nedjelje poslije preležane infekcije. Sam odnos ne smije da bude naporan i ne bi trebalo da traje duže od deset minuta. S vremenom, kako oporavak napreduje, povratak seksualnim aktivnostima može i da poboljša zdravlje bolesnika, ali mora strpljivo. Znači, prvo oporavak, pa onda vođenje ljubavi”, pojasnio je Ristić.

On je rekao da koronavirus uništava, u manjem ili većem obimu ćelije srca, odnosno srčanog mišića, što dovodi do njegovog slabljenja, a sve to prouzrokuje umor, nedostatak kondicije, slabu pokretljivost. Da bi se čovjek potpuno oporavio, mora da prođe od nekoliko nedelja do nekoliko mjeseci.

“Tako i povratak normalnom životu, uključujući i vođenje ljubavi, zavisi od opšte kliničke slike i mjeri se u nedeljama”, ističe Ristić.

U martu porasla potražnja za seks igračkama

U jeku pandemije korona virusa, Rusi pojačano kupuju proizvode za starije od 18 godina – kondome, lubrikante, seks-igračke i kostime. Na primjer, potražnja za kostimom medicinske sestre porasla je nekoliko puta, prenosi BBC.

Tokom marta, prodaja u onlajn seks-šopu „Ozon” porasla je za 300 odsto u odnosu na godišnji prosjek, kažu iz ove prodavnice za birtanski javni servis.

Rusija, međutim, nije jedina zemlja u kojoj je potražnja za seks-igračkama porasla tokom epidemije korona virusa.

Najviše tražili uniformu medicinske sestre (ilustracija) – Foto: pixabay

Nemački proizvođač seks-igračaka „Vumenajzer” saopštio je da je u periodu od 1. januara do 6. marta porast prodaje robe za 50 odsto veći od očekivanog.

U Italiji i Sjedinjenim Državama, koje zajedno sa Kinom spadaju u prve tri zemlje u svetu po broju obolelih od korona virusa, prodaja je porasla za 60 odsto u odnosu na očekivano.

NJUJROK: Masturbacijom protiv širenja virusa

Ministarstvo zdravlja američke države Njujork je, u cilju borbe protiv širenja korona virusa, apelovalo na stanovnike da seks upražnjavaju samo sa stalnim partnerima, kao i da smanje broj seksualnih partnera što je više moguće.

Ministarstvo je takođe preporučilo da se seks uživo zamijeni video-pozivima i sekstingom.

„Vi ste sami svoj najsigurniji seksualni partner. Masturbacija ne doprinosi širenju COVID-19, posebno ako perete ruke (i seks-igračke) vodom i sapunom 20 sekundi prije i poslije seksa”, kažu iz Ministarstva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije