Connect with us

Društvo

SKOPLJE: Otvorena izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka

Published

on

Foto: Matica crnogorska

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta „Sv. Ćirilo i Metodije“ u Skoplju u ponedjeljak 1. marta otvorena je izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“.

Izložba je prvobitno trebalo da bude otvorena prošle godine, povodom obilježavanja jubileja 100 godina od osnivanja Filozofskog fakulteta u Skoplju, ali zbog pandemije koronavirusa do sada nije bilo mogućnosti za njenu realizaciju.

„Pored povjerenika Matice crnogorske za R. S. Makedoniju Miroljuba Orlandića, zahvalnost dugujemo dekanu ovog fakulteta prof. dr Ratku Duevu koji je učestvovao u programu svečanog otvaranja. Posebno zahvaljujemo ambasadi Crne Gore u Skoplju, koja je podržala ovaj program i njenoj ekselenciji amabasadorki Mariji Petrović koja je govorila na otvaranju izložbe”, navodi se u saopštenju Matice crnogorske.

Generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović, pozdravio je prisutne ispred Matice Crnogorske.

Ivanović je istakao značaj crnogorskog ćirilskog štamparstva, civilizacijski podvig Crnojevića štamparije, uticaj i ugled ličnosti i štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina i njegovog sina Vićenca. Posebno je zahvalio Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci „Sv. Kliment Ohridski“ u Skoplju koja je ustupila dio materijala za realizaciju ove izložbe.

U Republici S. Makedoniji se čuva ukupno 32 primjerka knjiga iz ovih crnogorskih štamparija. Dobar dio materijala za izložbu je obezbijeđen i iz institucija kulture Republike Bugarske koje čuvaju 56 primjeraka ovih inkunabula i paleotipa.

Matica crnogorska je dekanu Duevu poklonila primjerak fototipskog izdanja Psaltira s posljedovanjem Đurđa Crnojevića iz 1494. koji je Matica objavila u saradnji sa Naučnim arhivom Bugarske akademije nauka.

Prije otvaranja izložbe održan je omaž, posvećen profesorima i studentima Crnogorcima koji su ostavili zapažen trag i naučni pečat na Filozofskom fakultetu u Skoplju. O Crnogorcima, prof. dr Vasu Tomanoviću, prof. dr Andriji Lainoviću, Radovanu Zogoviću i Blažu Orlandiću su govorili profesori Filozofskog i Filološkog fakulteta u Skoplju: prof. dr Dimitar Pandev, prof. dr Dalibor Jovanovski, prof. dr Vesna Mojsova-Čepiševska i prof. dr Borče Ilievski.

Saradnjom Matice crnogorske i Filozofskog fakulteta u Skoplju realizovano je do sada više programa i promocija izdanja Matice crnogorske.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije