Connect with us

Društvo

STOLTENBERG O ODAVANJU PODATAKA IZ ANB: Zaštitićemo povjerljive podatke i dokumente

Published

on

Stoltenberg (FOTO: Anadolija)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da neće komentarisati obavještajna pitanja u Crnoj Gori, ali je ponovio da je Alijansa fokusirana na zaštitu klasifikovanih podataka i dokumenata.

Na pitanje Pobjede da li su interne stvari Crne Gore u koje se Alijansa ne miješa, kada iz obavještajnih struktura procure tajni podaci jedne zemlje članice Alijanse, Stoltenebrg je rekao na Alijansa ima sistem provjere za zaštitu podataka.

“Generalni pristup NATO je fokus na potrebi da se naši podaci zaštite i radićemo sa svim saveznicima da se ispoštuju procedure i zaštite povjerljivi podaci”, rekao je Stoltenebrg.

“Takođe imamo postupak provjere koji se odnosi za sve saveznice, naročito nove članice, kako bi oni koji imaju pristup NATO povjerljivim informacijama bili provjereni na pravi način, kako bi maksimalno povećali zaštitu naših podataka”, kazao je Stoltenebrg uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO.

U Briselu se sjutra i preksjutra održava sastanak 30 ministara vanjskih poslova NATO, na kojem učestvuje i ministar Đorđe Radulović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je saopštio ranije da je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka i najavio da će o tome s njim razgovarati.

Time je Abazović, koordinator za sektor bezbjednosti potvrdio raniju objavu poslanika opozicione Socijaldemokratske partije Raška Konjevića, da je Dejan Vukšić odao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO.

“Skadalozno je što je direktor ANB danas otišao korak dalje flagrantno kršeći Zakon o tajnim podacima. Otkrio je identitete rezidentnih predstavnika jedne NATO obavještajne agencije, što je prvorazredni skandal, nezapamćen u dosadašnjem radu u obavještajnim agencijama i parlamentarnom nadzoru. Radi se o nedopustivom propustu, jasnom kršenju zakona, za koje gospodin Vukšić mora da odgovara”,  kazao je Konjević.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije