Connect with us

Društvo

UBNOR: Nosioci vlasti nijesu zaslužili čojski i antifašistički grad kakav je Nikšić

Published

on

Predsjedništvo UBNOR-a i antifašista Nikšića su najoštrije osudili skrnavljenje spomenika Ljuba Čupića, i poručili da nosioci izvršne i zakonodavne vlasti nisu zaslužili jedan čojski i antifašistički grad kakav je Nikšić.

“Na sjednici Predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšića, održane 16. juna 2021. godine, pored analize rada programskih aktivnosti, razmatrana je i aktuelna društveno-politička situacija kako u Crnoj Gori tako i u nikšićkoj Opštini. Tim povodom je zaključeno da dešavanja i incidentne radnje kako pojedinaca tako i društvenih subjekata ne ostavljaju nikoga kome je stalo do reda i mira u zemlji ravnodušnim i tolerantnim”, navode iz Predsjedništva UBNOR-a.

Prema njihovim riječima članovi Predsjedništva su ozlojeđeni i duboko razočarani ekcesnim istupanjima i radnjama pojedinaca koji direktno ugrožavaju, omalovažavaju i atakuju na osnovne i temeljne vrijednosti države Crne Gore.

“Pored donošenja niza nedemokratskih i netransparentnih odluka i zakona na nivou države posebno ukazujemo na neke pojave koje se dešavaju u našoj sredini. Najnedoličnije i nezamislivo skrnavljenje spomenika Ljubu Čupiću, univerzalnom osmjehnutom simbolu prkosa i hrabrosti, antifašističke borbe za slobodu i istinu, predstavlja čin koji su UBNOR i antifašisti Nikšića i svi slobodoumni ljudi najoštrije i najodlučnije osudili i pokrenuli time proteste širom Crne Gore”, dodaju iz UBNOR-a.

Kako ističu, jednako protestuju i protiv neblagovremene i mlake osude ovog primitivnog i bestijalnog i dosad nezapamćenog čina od najviših nosioca izvršne i zakonodavne vlasti koji nije zaslužio jedan čojski i slobodarski antifašistički grad kakav je Nikšić.

“Sa gorčinom i gnušanjem konstatujemo da negiranje da se desio genocid u Srebrenici, inicijativa da se podiže spomenik Pavlu Đurišiću i daje ulica Ratku Mladiću, da se četnički pokret izjednačava sa partizanskim antifašističkim pokretom i da se veliča ličnost Draže Mihailovića koja je simbol sramne izdajničke saradnje sa okupatorom iz perioda Drugog svjetskog rata od pojedinaca iz Crnogorskog parlamenta i Vlade dovelo nas je dotle da se skrnavi i omalovažava ono što nam je najsvetije, a to su spomenici crnogorskih slobodara”, saopštili su iz UBNOR-a.

Napominju, da najoštrije protestuju protiv svih oblika primitivizma, vrijeđanja nacionalnog i ličnog dostojanstva kroz skrnavljenje državnih simbola, ispisivanje grafita i pjevanjem nacionalističkih pjesama upućenih narodima i narodnostima naše sredine.

“Odlučno poručujemo da nećemo dopustiti unižavanje i prekrajanje istorije NOR-a, herojskih događaja, ličnosti i tekovina antifašizma i da ćemo se usprotiviti napadima i skrnavljenjima spomenika svim svijetlim i za nas svetim žrtvam, borcima i antifašistima koji su donijeli slobodu i mir pokoljenjima ovih prostora i ugradili sebe u slavnu istoriju svjetske antifašističke borbe”, zaključuju iz UBNOR-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije