Connect with us

Društvo

VUKOVIĆ: Podgorica dobija najsavremeniji sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Evropi i šire

Published

on

Raspisan je tender za izgradnju budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici. Prema riječima gradonačelnika Ivana Vukovića, u pitanju je najzahtjevniji i najkompleksniji dio budućeg sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji glavnog grada.

“U pitanju je najzahtjevniji i najkompleksniji dio budućeg sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji glavnog grada, za koji uvijek i sa pravom kažemo da predstavlja projekat vijeka za Podgoricu. Godine pred nama će pokazati kako krupan korak u pravcu razvoja glavnog grada danas činimo”, rekao je Vuković.

Podgorica će, kako je rekao, u dogledno vrijeme dobiti najsavremeniji sistem za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, ne samo u ovom dijelu Evrope, već i šire.

“Značaj ovog projekta je na pravi način prepoznat i u Briselu, tako da je Glavni grad dobio bespovratna sredstva u iznosu od preko 10 miliona eura, kako bismo krenuli u realizaciju ovog projekta. Zahvaljujem i Njemačkoj banci za razvoj (KfW) i kompaniji Fichtner koje nam unazad dvije godine pružaju tehničko- logističku podršku u cilju implementacije ovog projekta”, istakao je Vuković.

On je naglasio da kroz realizaciju ovog projekta Podgorica hvata korak sa razvijenim evropskim gradovima i upravo ova vrsta infrastrukture pravi razliku između razvijenih gradova i gradova u razvoju.

“Kroz koju godinu ćemo biti u prilici da konstatujemo da smo izgradili jedan sistem kakav nemaju mnogo veći, razvijeni gradovi u regionu i šire, da smo trajno riješili najvažnije pitanje iz oblasti zaštite životne sredine, a to je pitanje tretmana otpadnih voda, zaštite rijeke Morače, Skadarskog jezera, vodoizvorišta ‘Bolje sestre’ i realizovali projekat koji ima ne samo lokalni, nego i regionalni značaj”, kazao je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika i šef implementacione jedinice za upravljanje projektom Časlav Vešović naglasio je da je Glavni grad napravio veliki korak ka finalnoj realizaciji najvažnijeg projekta u istoriji Podgorice.

On je saopštio da će, kada se posao oko izbora izvođača i projektovanja postrojenja završi, Glavni grad biti posvećen samo gradnji.

“Za potrebe ovog tenderskog postupka sproveli smo pretkvalifikacioni javni poziv gdje su se određene kompanije i konzorcijumi dokazali da imaju i finansijske i tehničke kapacitete da realizuju ovako važan posao i optimisti smo da ćemo do kraja godine završiti proceduru, ugovoriti projektovanje i izvođenje radova, kako bi tokom sljedeće godine mogli da počnu radovi”, istakao je zamjenik gradonačelnika.

Vešović je podsjetio da se ostale faze realizuju zadovoljavajućom dinamikom i zahvalio Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i Ambasadi Njemačke, na doprinosu koji su dali u realizaciji ovog projekta. Posebno je zahvalio na svemu što su uradili u nastojanjima da Glavni grad dobije donaciju od preko 20 miliona eura od Zapadno-balkanskog investicionog okvira, čime će postrojenje biti unaprijeđeno, a mreža primarnih i sekundarnih kolektora nastaviti da se širi.

Direktor gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Filip Makrid kazao je da su kroz pretkvalifikacioni period odabrane četiri firme koje mogu da nastave kvalifikacioni proces i izrazio nadu da će dobiti firmu koja će moći bez problem da servisira potrebe građana Podgorice.

On je najavio da će se početkom septembra otvoriti sve pristigle ponude i izvršiti njihova ocjena.

“Želimo da  uspostavimo sistem koji će nam omogućiti da dođemo do najboljeg rješenja. Onaj ko ne bude shvatio ono što smo pisali i tražili, onaj ko ne bude dao zadovoljavajuću tehničku ponudu, njegova finansijska ponuda neće se ni razmatrati. Naš cilj je da u toku ove godine sklopimo ugovor i da tokom naredne godine krenemo sa fizičkom realizacijom samog postrojenja“, zaključio je Makrid.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije