Connect with us

Društvo

ZEKOVIĆ: Policiji sam prijavio ekstremne i uvredljive komentare

Published

on

Aktivista za ljudska prava, koordinator i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković kazao je da je policiji prijavio nekoliko ekstremnih komentara objavljenih na portalu IN4S, navodeći kako očekuje brzu i profesionalnu reakciju po svakoj od podnijetih prijava.

“Gotovo nikad ne prijavljujem policiji i tužilaštvu neprimjerene, vulgarne i primitivne komentare koji mi se upućuju na društvenim mrežama i portalima, smatrajući da sam svojom voljom na javnoj sceni i da shodno tome trebam imati visok prag tolerancije na stavove iz javnosti. U protekla dva dana, povodom teksta koji se odnosio na postupanje kosovske policije prema jednom crnogorskom državljaninu prijavio sam uredništvu i redakciji portala ‘IN4S’ više desetina protivzakonitih komentara koji prevazilaze slobodu izražavanja i granicu koju treba da podnese neko ko je dio javnog prostora, i predstavljaju grubo i neprimjereno vrijeđanje po ličnoj osnovi a neki od njih su išli i u pravcu ugrožavanja moje sigurnosti”, saopštio je Zeković.

Zato je, kaže, neke od ekstremnih komentara prijavio i Upravi policije i očekujem njenu brzu i profesionalnu reakciju po svakoj od podnijetih prijava.

“Sa nekim prijetnjama sam upoznao i kabinet ministra unutrašnjih poslova Crne Gore. Centar bezbjednosti Podgorica, postupajući po jednoj od prijava, je identifikovao i lišio slobode jednu osobu. Protiv građanina Ž.V. iz Danilovgrada, nakon konsultovanja nadležnog državnog tužilaštva, Centar bezbjednosti Podgorica je podnio, po hitnom postupku, zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog pozivanja na tuču po članu 10. stav 1 i zbog naročito drskog i bezobzirnog ponašanja član 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru. Obaviješten sam da Uprava policije radi na identifikovanju i privođenju još jedne osobe zbog ugrožavanja sigurnosti”, navodi Zeković.

Iz Vrhovnog državnog tužilašta, tim povodom su ga obavijestili da je v.d. vrhovnog državnog tužioca, Dražen Burić, podnijetu krivičnu prijavu, dostavio nadležnom tužilaštvu uz zahtjev za hitno postupanje.

“Ta osoba je napisala više komentara… Portal IN4S je nakon jedne urgencije obrisao protivzakonite i neprimjerene komentare na portalu na koje sam u dva navrata ukazao. Vlada Crne Gore kroz dijalog i dobre odnose sa medijskom zajednicom i civilnim društvom treba da pomogne svim medijskim portalima u podizanju odgovornosti za sadržaje koje generišu/objavljuju korisnici kao i da se podrži zaštita prava svih građana, po svakom pa i po osnovu najličnijeg identiteta. Tim povodom ću se obratiti ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija gospođi Tamari Srzentić”, kazao je Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije