Connect with us

Ekonomija

AFERA “OBVEZNICE” U PARLAMENTU: Zadužili se tajno da bi vratili stare dugove, nejasno ko je uzeo proviziju

Published

on

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić sazvao je za 26. februar vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o otvaranju istrage o radu državnih organa, u vezi sa zaduženjem Crne Gore, po osnovu emitovanja obveznica u iznosu od 750 miliona eura.

U Parlamentu će sigurno biti  žestoka poslanička rasprava o ovoj aktuelnoj temi, ali se očekuje da mladi ministar finansija Milojko Spajić taksativno navede gdje ide svaki cent od najvećeg zaduženja u crnogorskoj istoriji.

Formalno, Crna Gora se jeste zadužila 750 miliona eura, ali će za sedam godina morati da vrati 890 miliona eura jer su obveznice emitovane sa efektivnom kamatom od 2,95 odsto. No cijeli proces je protekao sa velikim kontroverzama, optužbama za korupciju i za netransperentnost postupka.

KAKO JE SVE POČELO

Najprije je, novi ministar finansija Spajić, u najmanju ruku, šokirao je crnogorsku javnost kada je trećeg radnog dana Vlade, početkom decembra, potvrdio pisanje privatnog medija “Vijesti”, da je Crna Gora emitovala obveznice.

“Reagovali smo prije početka sljedeće godine da ne bi upali u dužničku krizu. Ništa od tog novca neće ici na potrošnju. Samo za Crnu Goru i vraćanje kredita”, kazao je Spajić uz objašnjenje da smo dobili “najbolju moguću kamatu”.

Onda je premijer Zdravko Krivokapić dodao ulje na vatru kazavši da su morali da se tajno zaduže “da ne bi bilo opstrukcija”.

Šok je bio utoliko veći što je nova vlast pripremala emitovanje obveznica u saradnji sa Ministarstvom finansija i CBCG koji su se u tom trenutku nalazili pod kontrolom bivše vlasti.

Ekspresno je reagovao najveći kritičar aktuelne vlasti Nebojša Medojević  koji je, tada u decembru, zatražio hitno zasjedanje Skupštine zbog, kako je naveo, kriminalnig ponašanja premijera  i ministra finansija i socijalnog staranja, u vezi emisije euroobveznica. “Krivokapiću, Vlada ne smije da se zadužuje ni troši nivac građana tajno. To je kriminal”, naveo je Medojević u saopštenju. Na fonu Medojevića je bila kompletna opozicija koja je kritikovala i visinu kamatne stope budući da su Srbija i naročito Slovenija ostvarile daleko povoljnije uslove.

GDJE IDE NOVAC OD OBVEZNICA

Ono o čemu se malo pisalo zbog svih ovih kontroverzi je gdje će biti potrošen novac od emitovanja obveznica. Precizna raspodjela novca biće poznata nakon što Vlada narednog mjeseca predstavi budžet, ali se osnovne cifre već znaju kao i kome sve Crna Gora duguje novac.

Prema okvirnom planu Vlade, od 750 miliona eura dobijenih za obveznice -385 miliona eura iskoristiće se za otplatu dugova koji dospijevaju na naplatu ove godine, a iznos od 135 miliona eura biće iskorišćen kao fiskalna rezerva u slučaju eventualnog deficita i poremećaja.

Od ostalih 230 miliona eura, makar pedesetak miliona će otići na prijevremenu otplatu jako skupih i operativno opterećujućih kredita koji su zaključeni u ranijem periodu, dok će ostali dio od oko 180 miliona biti investiran u ekonomski razvoj.

KOME CRNA GORA DUGUJE NOVAC

Osim pomenutih novih obveznica, Crna Gora najviše duguje po osnovu emisije starih  euroobveznica 1,22 milijarde eura dok se kineskoj Exim banci sada duguje 677,88 miliona eura.

Svjetskoj banci, odnosno konzorcijumu banaka, se duguje 250 miliona eura, a MMF-u 74,33 miliona eura. Od većih povjerilaca Crna Gora duguje Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj 182,77 miliona eura, Evropskoj investicionoj banci 103,95 miliona eura te Pariskom klubu povjerilaca 74,55 miliona eura. Njemačkoj razvojnoj banci KFW se duguje 36,86 miliona eura a Credit Suisse banci 42,11 miliona.

Najpoznatiji kupac crnogorskih obveznica, uz one tradicionalne kupce, je najveći svjetski fond BlackRock čija je imovina 2.000 puta veća od crnogorskog BDP-a.

Najzanimljiviji duel u predstojećoj parlamentarnoj raspravi biće svakako Medojević- Spajić i pitanje ko je uzeo proviziju za emitovanje obveznica. Da li je u pitanju jedna advokatska kuća koja je uzela stotinak hiljada eura ili su u pitanju privatna lica koja su se “oparila” za desetak miliona eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije