Connect with us

Ekonomija

BILČIK: EU nije banka, ne može otplatiti strani dug

Published

on

EU nije banka, i ne može otplatiti strani dug, kaže predsjedavajući parlamentarnog odbora EP sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik. Ipak, naglašava da EU traži načine da pomogne Crnoj Gori povodom kineskog zajma kako bi se ojačala finansijska stabilnost zemlje. Bilčik poručuje i da svako naredno zaduženje države treba da bude zasnovano na evropskim izvorima, ali i pravilima koja uključuju fiskalnu odgovornost.

Evropska komisija i svi u izvršnoj vlasti u Briselu intenzivno rade kako bi se našlo optimalno rješenje za pomoć Podgorici u vezi sa kineskim dugom, kaže za RTCG predsjedavajući parlamentarnog odbora sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik.

“Spoljnopolitički odbor i ja smo saglasni da treba naći načina da se pomogne Crnoj Gori, no isto tako moram da istaknem da EU nije finansijska institucija i mi ne možemo kao banka otplatiti tuđi dug, pogotovo treće zemlje, što na neki način komplikuje situaciju i rješavanje pomenutnog pitanja na najbolji mogući način”, kazao je Bilčik.

Naglašava da EU ima na raspolaganju razne instrumente koji će doprinijeti da se ojača finansijska i fiskalna stabilnost zemlje, kao i evropske investicije.

“EU takođe ne želi da ohrabruje moralni hazard. Mislim da svaka zemlja mora da razmisli o posljedicama prije nego što odluči da uzme dug, jer nas ne brinu samo finansijske konsekvence, već i geo-političke, kao i bezbjednosne posljednice ovog poteza”, dodao je Bilčik.

U slučaju da Kina pretenduje da otuđi dio imovine ili teritorije Crne Gore, kao posljedicu ovog zajma i da uveća politički ulog u Crnoj Gori izvan okvira pomenutog kredita to bi, kaže Bilčik, bilo jako opasno i smatra da se mora naći način kako bi se spriječio takav rasplet događaja.

“Evropska unija stoji uz Crnu Goru i neophodno je da nađemo odgovor koji će biti u skladu sa evropskim putem zemlje, ali i sa unutar institucionalnim okvirima u EU, kojim će se ojacati osjećaj odgovrnosti svih političara u Crnoj Gori ka svakom budućem javnom dugu ili narednim investicijama. To mora da bude sprovedeno na odlucan način, zasnovan na evropskim izvorima, ali i pravilima koja uključuju fiskalnu odgvornost”, kazao je Bilčik.

O crnogorskom dugu prema Kini nedavno je pred stoljnopolitičkim odborom EP govorio potpredsjednik Vlade Dritan Abazovic, a potom je premijer Zdravko Krivokapić uputio pismo briselkim zvaničnicima, u kome, kako se navodi, Podgorica traži podršku evropskih institucija u diversifikaciji kineskog duga i završetku ostatka autoputa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije