Connect with us

Ekonomija

KALAČ: ŽICG blokira dug Montekarga i ŽPCG od dva miliona eura

Published

on

Poslovanje Željezničke infrastrukture (ŽICG) je finansijski održivo čak i u ovim uslovima malog učešća prihoda iz osnovne djelatnosti, ukoliko bi Željeznički prevoz i Montekargo redovno plaćali utrošenu električnu energiju visokog napona, saopštio je Pobjedi predsjednik Odbora direktora ŽICG Safet Kalač.

On je naveo da je pandemija COVID-19 negativno uticala na prošlogodišnje poslovanje, ali da su zbog bolje organizacije i optimizacije u prvioh devet mjeseci imali dobit od 612.847 eura. U ovom trenutku, kako je kazao, ne može da precizira sa kakvim će rezultatom ŽICG završiti prošlu godinu.

“Neredovno plaćanje ovih obaveza direktno blokira ŽICG. Zbog toga se mora naći drugi način da Željeznički prevoz i Montekargo plaćaju struju, a ne preko ŽICG”, kazao je Kalač Pobjedi.

Naveo je da trenutno operateri duguju 2,1 milion eura, što je 85 odsto ukupnih potraživanja ŽICG.

“Svakodnevno pokušavamo, u kontaktu sa menadžmentom obje kompanije, da pregovorima postignemo rješenje ovog problema, izbjegavajući nepopularnu mjeru prinudne naplate, ali ćemo u krajnjem morati tražiti naplatu potraživanja preko suda ukoliko potraživanja ne naplatimo u zakonskom roku, kako bismo održali tekuću likvidnost”, istakao je Kalač.

Podsjetio je da su ŽICG i Poreska uprava 2017. godine potpisale sporazum o reprogramu poreza i doprinosa na zarade od 3,28 miliona eura.

“ŽICG je izmirila sve prispjele obaveze u jednakim mjesečnim ratama i 2,4 miliona eura, a preostali dio duga po reprogramu iznosi 882.000 eura”, precizirao je Kalač.

Ističe da ŽICG ima uslova da redovno servisira dospjele obaveze prema državi, ali da održavanje tekuće likvidnosti zavisi od naplate potraživanja od ŽPCG i Montekarga za korišćenja trasa ŽICG.

Kalač je naveo da kompanija zapošljava 717 radnika sa dosta „narušenom“ starosnom i kvalifikacionom strukturom.

“ŽICG je iz sopstvenih sredstava isplatila otpremnine za 44 radnika, a u planu je smanjenje broja izvršilaca, shodno novoj organizaciji i sistematizaciji”, rekao je Kalač, objašnjavajući da je prosječna plata 410 eura i isplaćuje se redovno.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije