Connect with us

Ekonomija

KOSTIĆ: Kašnjenje vakcinacije moglo bi ugroziti turistički imidž Crne Gore

Published

on

Imidž zemlje je savremenom turističkom svijetu od posebnog značaja: Kostić - Foto: RTCG

Vakcinisanje protiv virusa Covid-19 započeće u prvom kvartalu iduće godine i ukoliko proces vakcinisanja bude išao sporije od zemalja koje su u turističkom smislu upućene na nas to može da ugrozi imidž Crne Gore kao turističke destinacije. U mnogim svjetskim zemljama već se razmatra korišćenje takozvanih kovid pasoša i aplikacija koje sadrže podatke o korisniku kada je u pitanju testiranje, vakcinacija….

Profesor Vasilije Kostić kaže da je sigurno da će u izboru destinacija koje će turisti željeti da posjete u narednoj godini značajno uticati kriterijum procenta imunizacije stanovništva, odnosno zdravstvena sigurnost zemlje sa aspekta kovida.

“No u tom procesu će, ne od manjeg značaja, biti i procenat imunizacije u zemlji emiteru (zemlji odakle dolaze turisti) jer je imunizovan turista zaštićen bez obzira na stanje u zemlji odredišta (gdje želi da ide). Iz tog razloga je za nas od velikog značaja i da stepen imunizacije u zemljama emiterima (odakle dolaze turisti kod nas) bude visok. Na toj činjenici se pokazuje koliko je savremeni svijet povezan i koliko je značajno za sopstveni razvoj da napreduju i drugi u vašem okruženju”, kaže Kostić za Pobjedu.

Međutim, kako on smatra, kašnjenje vakcinacije ne mora obavezno da u našem turizmu proizvde značajne posljedice.

“Ipak, imidž zemlje je u savremenom turističkom biznisu od presudnog značaja a on se ne gradi time što ćete zaostajati u bilo čemu a naročito ne u nečemu tako značajnom kao što je zdravstvena sigurnost”, smatra Kostić.

On dodaje da je sasvim jasno da će početak vakcinisanja u Crnoj Gori biti opšta dobrobit a ne samo dobrobit za turizam i turističku sezonu.

U svijetu se, navodi, iz dana u dan stvari mijenjaju pa mnoge zemlje razmatraju mogućnost da, pored onog uobičajenog, uvedu i obavezu korišćenja dodatnog, takozvanog kovid pasoša, a neke avio-kompanije najavile su da će zahtijevati obaveznu vakcinaciju putnika.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije