Connect with us

Ekonomija

LJETNJA SEZONA VEĆ PROPADA: Bez vakcinacije i informacija za turiste, svi će otkazati

Published

on

Plaže će i ovog ljeta biti poluprazne / Foto: portal Luča

Zbog velikog broja zaraženih i odlaganja vakcinacije, turisti i agencije otkazuju najavljene dolaske za Crnu Goru.

Destinacije se pripremaju i potencijalni turisti na emitivnim tržištima treba da budu pravovremeno informisani o načinu na koji će, ukoliko se odluče da svoj odmor provedu u Crnoj Gori, to moći da urade. Jedan od primjera dobre prakse je Kipar, koji je već definisao uslove ulaska turista za ljetnju turističku sezonu 2021. Pravovremeno informisanje je veoma važno jer podiže i sam osjećaj sigurnosti kod potencijalnih turista.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović kazao je za Pobjedu da nesigurnost koju izaziva odlaganje početka vakcinacije protiv Covida-19 ostavlja ozbiljne posljedice po percepciju Crne Gore kao bezbjedne i odgovorne turističke destinacije.

“Situacija sa velikim brojem zaraženih i trendovi koji su prisutni sada već ugrožavaju i samu ljetnju turističku sezonu imajući u vidu aktuelnu situaciju. Potrebno je što prije pokrenuti ovaj proces, saopštiti strategiju ne samo vakcinacije već i odnosa prema inostranim turistima kako bi se ona mogla iskomunicirati sa poslovnim partnerima u inostranstvu. Izostanak izvjesnosti namjera postupanja države i komunikacije može imati teške posljedice po crnogorski turizam i može dovesti do znatno sporijeg oporavka i rasta nego što je očekivano”, kazao je Jovović.

Otkazane rezervacije do kraja juna

Direktorica agencije Istvest vojaž Montenegro Zorka Raičević kaže da je nažalost u našoj zemlji previše sve ispolitizovano i potpuno su u drugi plan stavljeni svi ostali problemi sa kojima se i cijeli svijet suočava.

Kako ističe ,,vrijeme leti, ne čeka politiku čiji virus razara tkivo naše zemlje, jer nema opravdanja za ovo što se dešava osim sujeta i prepucavanja”.

“U posljednjih nedjelju dana zbog informacija dobijenih putem medija, partneri iz Francuske, Belgije, Izraela i Italije, su nam otkazali aranžmane do kraja juna ove godine. I od svih partnera iz Velike Britanije smo dobili informaciju da otkazuju sve programe predviđene za Crnu Goru za 2021. godinu”, tvrdi Raičević.

To je, po njenim riječima, za receptivnu agenciju, kao što je agencija koju ona vodi, ogroman gubitak.

“Da pojasnim u pitanju je 420 gostiju koji bi boravili u prosjeku po pet noćenja u Crnoj Gori, tačnije otkazano je 2.100 noćenja”, upozorava Raičević.

Ukoliko želimo, dodaje ona, da nas iko posjeti ove godine i kako-tako da imamo sezonu, moraju nadležni da reaguju kako bi usporili transmisiju i da se pod hitno krene sa vakcinisanjem građana.

“To je akcenat svih aktivnosti jer bez kontrolisanja pandemije, nemamo nikakvih šansi ni za kakve ozbiljnije turističke tokove. Ko će da dođe na odmor u zemlju koja je rekorder po transmisiji kovid-19 virusa?! ,naglašava Raičević.

Kako objašnjava cijela Evropa se ,,zatvorila“ ne bi li tokom zime smanjila broj zaraženih i rasteretila zdravstveni sistem, kao i medicinske radnike u borbi za svaki ljudski život, i kako bi vakcinisali što više građana.

“Sve ovo se radi ne bi li se suzbila pandemija i ,,život vratio u normalu“. Takođe, zemlje EU uveliko rade i na strategiji otvaranja granica i dozvole putovanja. I danas, Crna Gora nije preporučena kao zdravstveno bezbjedna destinacija… Naša ministarka zdravlja pored posla kojeg sam sigurna da ima i previše, gostuje po TV emisijama, odbija donacije vakcina i objašnjava kako ne zna što je protokol, i pokazuje svima koji su trenutni prioriteti u zemlji… Nažalost ovakvo djelovanje ima užasne posljedice za sve građane Crne Gore i naravno da će se odraziti na turizam i kompletnu ekonomsku situaciju”, tvrdi ona.

Pored svega navedenog, moramo, kaže, vjerovati u bolje sjutra i bar neku turističku sezonu u drugoj polovini 2021. godine.

Brza vakcinacija jedino rješenje

Direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić takođe kaže da se pod hitno mora početi sa vakcinacijom, jer kao mala populacija možemo još vratiti imidž bezbjedne destinacije.

“Kašnjenje već utiče na turističke tokove u Crnoj Gori. Ubrzanje vakcinacije stanovništva je najbolji vid podrške koju Vlada može da ima za ekonomiju i za turizam. Obzirom da smo mi mala populacija nadam se da će se efikasnom vakcinacijom ovo kašnjenje dovesti u neke regularne tokove. Definitivno, pitanje kolektivnog imuniteta, odnosno brza vakcinacija je najbolji potez da mi stvorimo preduslove da nešto od sezone bude”, tvrdi Nikolić.

Po njegovim riječima svaki dan kašnjenja je značajan.

“Ne volim da gledam unazad i da pričam negativno, ali vrijeme ima funkciju. Ima tu neki protokol koji se mora ispoštovati ali mislim da iako kasnimo možemo, ako što prije počenemo sa vakcinacijom, spasiti sezonu”, naglašava Nikolić.

Tržište je, tvrdi on, ,,živnulo“, raspituju se ljudi.

“Možda mi nijesmo svjesni koliko u svijetu ove stvari sa brojem zaraženih, nepočinjanje vakcinacije utiču realno na biznis, naročito na turizam. Tržište jeste oživjelo ali se opet čekaju neke informacije, da li će se morati primjenjivati mjere, da li će biti nekog zatvaranja, koliki će biti broj zaraženih i sigurno da one destinacije koje će biti sigurne bolje će proći za narednu sezonu”,  zaključuje Nikolić.

Ramada isplaćuje radnicima plate, ali jedva posluje

Sve je više ubijeđena i direktorica hotela Ramada Ivana Đurović da, ako ne krene skoro vakcinacija, neće biti sezone jer nećemo biti sigurna destinacija za turiste iz Evrope.

“Zbunjena sam. Čujem da čekamo kovaks sistem, pa da bi ušla Fajzer vakcina, sada imamo u opticaju i rusku vakcinu, tako da nam nije sigurno da će se to i desiti “, kazala je Đurović.

Hotel Ramada koji je u Podgorici, tvrdi ona, ima drugačiju klijentelu od primorskih hotela.

“Što se tiče Primorja oni su već u januaru trebali da rade planove i da budu rezervisani. Što se tiče Podgorice tu nema nekog interesovanja, nijesmo turistima toliko primamljivi kao Primorje. I u samoj sezoni bili smo tranzit”, kazala je Đurović dodajući da što se tiče Podgorice, nema puno rezervacija.

“Turoperatori iz regiona su još u problemima, tako da nemamo nikakvog nagovještaja. Rekla bih i da za Primorje nije ništa bolje, s obzirom da smo skoro imali neke sastanke. Nema perspektive da će biti dobro”, kazala je Đurović.

Mada kako dodaje sve može da se promijeni u pet dana.

“Ali sve zavisi od vakcine, da ne spominjem druge probleme, koji su gorući. Iskreno mi smo odolijevali godinu dana koroni, pazili smo osobolje, ali ovo je kulminacija zadnjih 20 dana. Meni su ljudi desetkovani, svaki drugi dan se neko javlja da je obolio od kovida. Ne može više da se to izbjegne. Imamo 54 radnika samo u hotelu tako da je ovo sada veliki izazov”, kazala je Đruović.

Kad dođe sezona ako ne bude vakcina, kako ističe, neće imati ko da im radi.

“Niko neće doći kad vidi stopu oboljelih, to vam je prvi uslov da bi neko putovao, da ste sigurna destinacija a mi to definitivno nijesmo kad smo na listi najugroženije zemlje u Evropi “, kazala je Đurović.

Što se tiče posla u hotelu Ramada organizuju seminare i rade u skladu sa mjerama gdje ne može biti preko 20-ak ljudi.

“Nemamo puno zarade. To je neodrživo, preživljavanje i za neke osnovne troškove… Ali radnici i dalje primaju plate”, kazala je Đurović dodajući da su kao i svi turistički radnici u velikom problemu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije