Connect with us

Ekonomija

NAKON 25 GODINA: Prosječna plata u Srbiji veća nego u Crnoj Gori

Published

on

Prosječna neto decembarska plata u Srbiji je iznosila je 66.092 dinara ili 562 eura, što je za 35 eura više nego prosječa plata u Crnoj Gori za isti mjesec, pokazuju zvanični podaci MONSTAT-a i srpskog Republičkog zavoda za statistiku, koje prezentuje portal Luča.

Na taj način, građani Srbije nakon više od 25 godina, primili su deblju decembarsku kovertu nego građani Crne Gore. Podsjetimo, prosječna novembarska plata u Crnoj Gori je iznosila 525 eura, a u Srbiji oko 518 eura.

Srpske vlasti, koje su  tek danas objavile statistiku za decembar, još nijesu objasnile razloge ovolikog skoka rasta plata u decembru, iako je postalo tradicionalno da se u tom mjesecu isplaćuju najveće plate.

KRIVICA NA SADAŠNJOJ I BIVŠOJ VLASTI

Glavni razlog stagniranja crnogorskih plata je što bivše vlasti, ali i sadašnje, nijesu stimulisale rast zarada  povećanjem minimalne zarade, niti im je palo na pamet da uvedu neoporezivi dio zarade kao zemlje okruženja.

Naime, minimalna zarada u Crnoj Gori trenutno iznosi 222 eura, a porašće na 250 tek od 1.jula iako Crna Gora ima najmanji minimalac u regionu.

Inače, prosječne plate u Crnoj Gori stagniraju već 10 godina i tek su za nijansu veće neo 2011. godine, ako se uzme u obzir inflacija.

PODGORICA EKONOMSKA PROVINCIJA

Podsjetimo, stanovnici Glavnog grada, sa  prošlogodišnjom prosječnom neto platom od 547 eura, primaju najmanju zaradu od svih glavnih gradova republika bivše SFRJ.

Nakon dvije i po decenije, prosječna plata u Kantonu Sarajevo pretekla je Podgoricu, višegodišnjeg lidera na Zapadnom Balkanu, pa stanovnici Sarajeva prosječno primaju neto 1.142 konvertabilne marke odnosno 571 euro.
Prosjena neto zarada Beograđana je 628 eura i za 81 eura veće od podgoričke. To je veliko iznenađenje budući da je u glavnom gradu Srbije, do prije nekoliko godina, prosječna plata bila oko 400 eura.
Iznenađenje predstavlja Skoplje koje je sa oko 33.900 denara (550 eura, euro =61,56 denara) preteklo Podgoricu po prosječnoj zaradi.
Od ranije je poznato da su glavni gradovi članica EU Hrvatske i Slovenije daleko ispred glavnih gradova zemalja Zapadnog Balkana.
Tako je prosječna neto plata u Zagrebu ove prošle godine godine iznosila 7.772 kune, odnosno 1.041 eura, dok je plata u Ljubljani veća za 150 eura. Ovakav loš plasman Podgorice na nivou zemalja bivše SFRJ nije iznenađenje, budući da u okviru Crne Gore, Podgorica se nalazi tek na trećem mjestu iza neprikosnovenih Tivta (633 eura) i Pljevalja (550 eura).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije