Connect with us

Ekonomija

OTPADNE VODE BEZ TRETMANA IZ DRŽAVNOG RESTORANA: Bjelasicu truju nelegalni objekti

Published

on

Snimak koji se ovih dana širi društvenim mrežama gdje se vide otpadne vode za koje nepoznati autori tvrde, bez ikakve provjere, da su iz jednog hotela sa Bjelasice, plasira netačne i neprovjerene informacije, pridružujući se kampanji koja se ovih dana vodi protiv Kolašina. Dobro upućeni u čitavu situaciju tvrde da pomenuti hotel sprovodi sve mjere predviđene najboljom EU praksom u ovoj oblasti, te da voda koja se vidi na snimku potiče iz nelegalnog objekta, državnog restorana na Skijalištu 1600, koji je napravljen bez potrebnih dozvola i uslova.

HOTEL PRIMJENJUJE NAJBOLJE STANDARDE EU

Tretman otpadnih voda iz hotela koji se neopravdano i neprovjereno targetira na snimku usklađen je sa zahtjevima serije evropskih standarda EN 12255 i voda nakon tretmana zadovoljava kvalitetom prema “Pravilniku o kvalitetu sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju izvještaja o utvrđenom kvalitetu otpadnih voda”. Takođe, tretman otpadnih voda hotela se vrši pomoću sistema uređaja i opreme baziranih na tehnologiji SBR-a isporučenih od strane poznatog regionalnog proizvođača kako je to i definisano pozitivnim pravnim propisima.

Propagandom na društvenim mrežama pojedine interesne grupe pokušavaju da sakriju pravog krivca za ispuštanje otpadnih voda bez tretmana

Prema stepenu gradacije, primijenjuju se sva tri postupka prečišćavanja i to primarni, sekundarni i tercijalni, što je bilo zahtjevano tehničkim uslovima nadležnih institucija.

Dakle, hotel koji se targetira na društvenim mrežama nije odgovoran za vodu koja se vidi na snimku. To će i dokazati u postupku ispitivanja otpadnih voda iz hotela, koji je u toku.

Sa druge strane, državni restoran je nelegalni objekat, pa mnogi smatraju da je i glavni krivac za ispuštanje otpadnih voda bez tretmana u atmosfersku kanalizacionu mrežu. Iako zvuči paradoksalno da državno preduzeće ima nelegalne restorane, javnosti je poznato da to nije usamljen slučaj kada je Bjelasica u pitanju. Skijališta Crne Gore, koja gazduju nelegalnim restoranom koji je, kako se sumnja, i uzročnik otpadnih voda bez tretmana, imaju i nelegalni parking u srcu Bjelasice, do samih skijaških staza. I to je intervencija u prirodi mimo plana, urbanističko-tehničkih uslova i potrebnih dozvola, na koje nadležni organi ne reaguju.

NELEGALNA GRADNJA CVJETA

Nelegalna gradnja na Bjelasici, kako sada stvari stoje, ne samo da neće biti sankcionisana od nadležnog Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na čijem čelu je Janko Odović, već se nastavlja punom parom.  Čitaoci Portala Aktuelno poslali su fotografije ski lifta, koji je postavljen mimo plana i važećih urbanističko-tehničkih uslova. Nelegalne liftove postavlja državno preduzeće Skijališta Crne Gore, dok njihov partner, medijski gang Vijesti o tome ćuti.

Resornim ministrima Janku Odoviću i Vladimiru Martinoviću ne smeta nelegalna gradnja na Bjelasici

Da nelegalni objekti na Bjelasici niču, dokaz je i fotografija kolibe koju je Portal Aktuelno objavio za koju čitaoci tvrde da pripada Miju Vlahoviću, zvanom Struja, inače suprugu Milene Vlahović, predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore, kadru URA. Vlahović je šef odborničkog kluba URA u kolašinskom parlamentu.

Sprega URA, Demokrata i Vijesti, u Kolašinu poznata pod nazivom Organizovana kriminalna grupa ostaje bez reakcija nadležnih državnih organa, pa rukovodilac na Skijalištu 1600 Bojan Haso Medenica može bez odgovornosti da, preko Vijesti, najavljuje nelegalnu gradnju i čak traži da je finansira država. Tako je izjavio da država treba da finansira topove za osnježavanje, što samo po sebi nije loše, ali kad se zna da je u planskim dokumentima precizirano šta i kako treba da se radi, onda je potpuno jasno da je riječ o neplanskoj intervenciji u važeća dokumenta. I u slučaju „osnježavanja“ koje planira Haso Medenica, Vijesti nijesu pitale kako je moguće da on, ili bilo kod drugi, „crta“ mimo onoga što je predviđeno najboljim planskim dokumentom? Jer, da podsjetimo, idejno rješenje za projekat vodosnabdijevanja je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, za dovođenje vode na skijalište, dok je projekat osnježavanja 12 kilometara staza uradio Dopelmayer, a platila država. Taj projekat je u skladu sa prostornim planom i na osnovu urbanističko-tehničkih uslova iz plana. Dopelmayer je, na osnovu tendera za isporuku i ugradnju šestosjeda K8 imao obavezu izgradnje 12 kilometara staza i izradu projekta za njihovo osnježavanje. Sada se čeka vodovod, i tehnologija za osnježavanje…”.

Čelnici ”medijske mafije” Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović sa ”dopisnicom” Draganom Šćepanović: U zaštiti Martinovićeve korupcije i loših reješenja za Skijališta, sada ih nalogodavci usmjeravaju da se bave otpadnim vodama što je očajnički pokušaj da zaustave razvoj Kolašina kad su već sve ostalo probali

”Mijo Struja” da projektuje ilegalno

Medenica, kako tvrde u Skijalištima Crne Gore, sve to radi ne zbog turizma, već zbog svoje šefice, predsjednice Odbora direktora u Skijalištima Crne Gore, Milene Vlahović. Vlahovićeva, kako tvrdi izvor u Skijalištima, predlaže da njen suprug, Mijo Struja, „donira“ projekat nelegalno, suprotno najvećem planskom aktu, prostornom planu, bez dozvola i planske dokumentacije.

A poznato je da ko projektuje, taj određuje tehnologiju opreme i proizvođača, pa se pretpostavlja da bi Mijo Struja tako dobio mogućnost da se ugradi preko nabavke opreme i ne samo to. Vlahovićeva i njen suprug  kako tvrde izvori iz Skijališta, „doniraju“ nelegalni projekat kako bi postavili akumulaciono jezerce tačno ispod parcele i kolibe, da bi ljeti imali kafe bar i plažu na jezeru.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Zaštitnik ilegalnih objekata na Bjelasici

Očigledno je da imaju podršku na „visokim“ položajima, jer ne reaguje nijedan državni organ u čijoj nadležnosti je nelegalna gradnja. Kao što odavno ne reaguju na ilegalni objekat na Bjelasici, u vlasništvu Ivana Begovića, koji nije srušen, kako tvrde u Kolašinu, zahvaljujući intervenciji tadašnjeg predsjednika Opštine, a sadašnjeg ministra Vladimira Martinovića, za koga Kolašinci tvrde da je šef OKG-a. I ne samo da mu nije srušio objekat na Bjelasici, nego je i njegovoj supruzi omogućeno da napravi, odnosno postavi, još jedan, u centru Kolašina, čuvenu Palačinkarnicu, u kojoj je partner funkcioner Demokrata i odbornik u kolašinskom parlamentu Vladan Rakočević.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije