Connect with us

Ekonomija

RASPRAVA U PARLAMENTU: Minimalna zarada da bude povećana na 250 eura

Published

on

U Parlamentu je završena rasprava o izmjenama zakona o poljoprivredi i radu kojima se predviđa povećanje staračkih naknada na 102 eura, odnosno minimalne zarade na 250 eura. U vlasti kažu da su svjesni da su povećanja mala, ali vjeruju da će poboljšati materijalni položaj građana. Dio opozicionih poslanika najavio je podršku predloženim rješenjima i ponovo kritikovao vlast zbog kašnjenja budžeta.

Izmjenama zakona o poljoprivredi koje su predložili poslanici parlamentarne većine staračke naknade od 1. jula biće povećane sa 50 na 70 odsto najniže penzije.

“Donošenjem ovog zakona postojeći iznos nakande od 72 eura isplaćivaće se u iznosu od 102 eura”, kazao je Aldin čeman iz Demokrata.

“Razumijem da je ovo povećanje malo, ali je obzirom na ekonomsku situaciju primjereno današnjem trenutku i pokazuje intenciju ove vlasti da ćemo se itekako više brinuti o onima koji žive na selu”, naveo je Vladimir Joković iz SNP-a.

Tokom rasprave čulo se da su naknade do sada uglavnom primali muškarci kao vlasnici zemljišta, pa je najavljeno da će se predložiti i da žene koje su cijeli život provele na selu nakon 64 godine dobiju neko primanje.

“Nadam se da ćemo imati podršku i muških kolega za ovakvu inicijativu i ne mislimo da će to mnogo uticati na budžet.Evo nećemo ovo predlagati ove godine jer je krizan ali da planiramo sljedeće da uvrstimo i ove izmjene”, rekla je Branka Bošnjak (DF).

“Sve one žene koje su nosioci poljoprivrednici gazdinstva i imaju 60 godina moći će da ostavre ovo pravo s tim što se ne smiju odreći prava na poljoprivrednim imanjem”, istakla je Zdenka Popović iz Demokrata.

“Uz ovaj zakon apel svoj djeci koji imaju majke na selu da im ne dozvole da prodju imanja radi lake zarade već da budu u njihovom vlasništvu do njihove smrti da i one mogu da primaju staračku nadoknadu”, ocijenila je Božena Jelušić (URA).

Dio opozicije najavio je podršku izmjenama zakona, uz ocjenu da ovo povećanje nakanda zbog neusvajanja budžeta neće moći da nadomjesti štetu ljudima koji žive na selu i uglavnom se bave poljoprivredom.

“Da je danas kraj maja mjeseca,da vi bdužet nećete usvojiti ni ove nedjelje kada će biti agrbudžet, kada ćete ga usvojiti, u septembru, oktobru, kada njima to ne treba.e za to ste gospodo odgovorni vi”, naveo je Raško Konjević (SDP).

“Konstituenti albanske liste iz opštine Tuzi su prople godine do ovog doba dali poljoprivrednicima 250 hiljada eura pomoći, ove godine ne mogu jer nemaju primanja iz budžeta”, saopštio je Genci Nimanbegu (Forca).

“Moja ujčevina je iz Vasojevića i znam koliko su čekali te starčke naknade,one jesu male ali njima znače. Pored povećanja staračkih nakanda, parlamnetarna većina ispuniće kažu još jedno predizborno obećanje”, kazao je Andrija Popović (LP).

Predložili su i povećanje minimalne zarade na 250 eura. Podršku i tom prijedlogu najavio je i dio opozicije uz upozorenje da će teret povećanja snositi poslodavci koji su već dovoljno pogođeni krizom.

“Minimalac u Crnoj Gori prima nekoliko desetina zaposlenih i ovo povećanje od 13 posto smatramo odmjerenim jer će biti značajno za svakog od njih i neće uticati na poslodavce i otjerati ljude na crno”, ocijenio je Boris Bogdanović iz Demokrata.

Boris Mugoša (SD) je saopštio:

“Ne treba to puno da slavimo, ja vas podsjećam da sa tim povećanjem imamo jedino veću minimalnu zaradu u regionu od BIH, prestigli smo Sjevernu Makedoniju.”

“Vi kažete da nije pretjerano za slavlje što smo pretekli Sjevernu Nakedoniju ali dok ste vi bili vlast mi smo bili iza te Sjeverne Makedonije, sada ne valja kada smo ni ispred nekoga”, odgovorio je Marko Milačić.

“Neizdržljivo je da ljudi iz malog i srednjeg biznisa, o kojem svi pričaju, a niko ne govori da je za ovo njih opterećenje, na svaki euro neto zarade državi plaćaju 64 centi u uslovima krize, u uslovima nelikvidnosti, njima novi namet”, dodao je Konjević.

“Razumijemo primjedbe opozicije i sve što nas čeka na ovom putu ali kao zakodovavna vlast ne smijemo propustiti trenutak da poboljšavamo život grašana i dovodimo ih u dostojanstveno ako je to ipak moguće sa 250 eura”, zaključila je Jelušić.

O ovim zakonskim rješenjima Skupština će se izjasniti nakandno.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije