Connect with us

Ekonomija

SPIN MAŠINERIJA MINISTRA FINANSIJA I REŽIMSKIH MEDIJA: Ubjeđuju javnost da je harač dobra stvar

Published

on

Nakon što je Portal Aktuelno osujetio pokušaje Ministarstva finansija da, ispod žita, po hitnoj proceduri, bez javnih rasprava i polemike na Vladi, uvede set zakona kojima povećava akcize i poreze, ministar finansija Aleksandar Damjanović potegao je medijske poltrone, Televiziju Crne Gore i Vijesti, kako bi providnim spinovima ali i potencijalnim manipulacijama materijalima sa sjednice Vlade, pokušao da ubijedi građane da je povećanje nameta – dobra stvar.

Podsjećamo, Portal Aktuelno je prvi objavio da Vlada sprema izmjene zakona o porezu na dobit, izmjene zakona o akcizama, izmjene zakona o porezu na promet nepokretnosti, zakon o nelegalnom poslovanju i zakon o igrama na sreću. Do tada, za te poteze Vlade Crne Gore niko nije čuo iako su bili proslijeđeni Skupštini sa zahtjevom za njihovo usvajanje po hitnom postupku.

Set predloženih izmjena niza zakonskih akata je navodno usvojila Vlada na telefonskoj sjednici, iako su sumnja da su se materijali pojavili tek par dana kasnije, tačnije, nakon pisanja Portala Aktuelno. Inspirisan tekstom na našem Portalu, Damjanović je pohitao kod svojih medijskih poltrona, Televizije Crne Gore, da u jutarnjem programu objasni kako je to dobra stvar za građane jer im je cilj “povećanje budžetskih prihoda i ispunjenje uslova Svjetske banke, ali i nastavak borbe protiv sive ekonomije”.

Ministar Aleksandar Damjanović: Sve dublje tone u populizam, ne pominje da je slična rješenja predlagao i njegov prethodnik sa Zvezdare, Milojko Spajić

Za javnost bi bilo dobro da Damjanović pokaže papir iz Svjetske banke gdje mu traže povećanje poreza. Prema pouzdanim informacijama Portala Aktuelno, ono što zaista traže iz Svjetske banke je fiskalna stabilnost, a putevi do nje su razni, od kojih mnogi znače bolne rezove u administraciji, reformu penzionog sistema, kontrolu tekuće potrošnje… Umjesto toga, Damjanović populistički povećava plate budžetskim korisnicima, uz veliku medijsku pompu. Sa druge strane,  povećava namete građanima uz izbjegavanje učešća javnosti, na telefonskim sjednicama Vlade koje se ne prenose, i ispod žita.

Ne odustaje od populizma

Damjanović bi trebalo javnosti da objasni i kako se novim nametima bori protiv sive ekonomije? Jer svaki ekonomista zna da veći porezi vode ka sivoj ekonomiji, a ne protiv nje. Plastičan primjer je predložena izmjena zakona o porezu na promet nepokrenosti, gdje se uvodi progresivno oporezivanje, za nekretnine veće od 150.000 eura. Damjanović vrlo brzo može očekivati namještanje cijena prilikom oporezivanja na cifru ispod 150.000 svuda gdje je to moguće. Ima li Damjanović dovoljno inspekcijskog nadzora koji može da isprati primjenu zakona, pitanje je koje se nameće donosiocima odluka.

Da bi opravdao novo zavlačenje državne ruke u privatne džepove, u pomoć se potežu tabloid Vijesti, prorežimski reketaški medij, koji dalje objašnjava građanima da je pripremljeni set zakona „udar na ofšor firme i kupce skupih nekretnina“. U skladu sa populističkim porukama Vlade u tehničkom mandatu kojoj građani nisu dali legitimitet da vrši vlast, a posebno da povećava poreze, resor na čijem čelu je Damjanović preko Vijesti tako potura tezu da je set zakona u stvari borba protiv firmi koje se osnivaju na teritorijama sa „poreskim suverenitetom“ za izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca! Dakle, „dobri momci“ iz Vlade, poput Damjanovića, bore se protiv nekih loših koji izbjegavaju plaćanje poreza i peru novac! Prvo, ako Damjanović ima te podatke to je krivično djelo, i jasno se moraju targetirati ko su te firme i ti ljudi. Drugo, svako povećanje poreza je biznis barijera, a upravo zahvaljući ovakvom donošenju odluka, ad hoc i bez učešća javnosti, Crna Gora svake godine pada na indeskima konurentnosti. A poznato je da se investitori, prije ulaganja u neku državu, snažno oslanjaju na ove pokazatelje.

Umjesto konkretnih koraka ka stabilizaciji ekonomije tehnička vlada i dalje srlja

Da bi opravdao uvođenje progresivnog oporezivanja na nekretnine veće od 150.000 eura, iz Damjanovićevog resora navode, a Vijesti uredno prenose, da će se ova stopa primjenjivati samo u odnosu na lica sa najvećom ekonomskom snagom. Ili Damjanović ne živi u Crnoj Gori, ili namjerno izvrće, tek cijena nekretnina u našoj državi je u posljednje dvije godine skočila za oko 20 odsto. Stanovi od 150.000 eura više nijesu rijetkost, nego realnost. Zbog toga se Damjanović i dosjetio da ih oporezuje, ne bi li napunio budžet za ispunjavanje svoje političke agende.

Damjanović preuzima Milojkovu matricu

Tek na kraju, kad se „obračunao“ sa utajivačima poreza, sivom ekonomijom i onima što peru pare, pominje se povećanje akciza. Uvode se akcize na slatkiše od 50 centi po kilogramu, za vode i sokove sa zaslađivačima od 10 do 25 centi po litru, kao i za plastiku za jednokratnu upotrebu. Ubrzava se akcizni kalendar za duvanske proizvode, pa će se postepeno povećanje akciza koje je trebalo da traje naredne dvije godine, desiti u julu ove i januaru naredne godine. Ova dva povećanja akciza uticala bi na poskupljenje paklice cigareta za ukupno oko 40 do 50 centi.

I to, kažu iz Ministarstva finansija, u skladu sa direktivama Evropske unije.  Plagijator Damjanović ne pominje da je slična rješenja predlagao i njegov prethodnik sa Zvezdare, Milojko Spajić, koji je ipak imao bolje objašnjenje da šećer nije zdrav pa će povećanje akciza da bude dobro za zdravlje nacije. Za zdravlje nacije, međutim, nije dobro ni povećanje cijena, posebno u situaciji kad već imamo galopirajuću inflaciju koja je dobrim dijelom prouzrokovana nesposobnim ministrima i njihovim populističkim odlukama. Jer povećanje plata, poreza, akciza samo će da povećaju ionako visoku stopu inflacije. Ili, što bi naš narod rekao “benzinom gase vatru”.

Da li su u pitanju direktive Evropske Unije, ili sugestije Svjetske banke, ili nešto treće, očigledno je da se nesposobnost u vođenju ekonomske politike prebacuje na leđa građana i privrede time što se poseže za povećanjem akciza i uvođenjem novih nameta. Tako je Damjanović preko medijskih partnera uspio da uz navodne utajivače poreza i perače novca, oporezuje i dječije slatkiše. Dječja “mafija” pojede svakog mjeseca na tone ovih proizvoda, što je signal da se udari porez. Iako je to i udar na privredu, Damjanovića izgleda to mnogo ne brine. Privreda je ionako “loša”, a mora se staviti pod kontrolu. U tu svrhu su, prema tumačenjima mnogih, i raskidi ugovora za prevoz putnika na liniji Kamenari- Lepetane, ali i rušenje objekata uz filmske fotografije. Nezvanični izvori tvrde da je ovo svojevrsno upozorenje privredi šta će se desiti ako nisu za vlast. Jer “investitora” Bata Carevića niko ne dira, i još mnogo drugih “Carevića” koji podržavaju aktuelnu vladajuću strukturu.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije