Connect with us

Ekonomija

ŠTA JE RADIO MARTINOVIĆ PRVIH STO DANA U VLADI: Balvan u Dubaiju i Njujorku

Published

on

Rijetki su ljudi kojima se koeficijent inteligencije jasno prepoznaje i na slikama. Vladimir Martinović je jedan od njih. Dovoljan je i letimičan pogled na retuširanu fotografiju ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera da se ocijeni stepen intelektualnog razvoja Martinovića. Iako mnogi misle da je upravo to razlog što ga u rodnom Kolašinu zovu ”Balvan”, Portal Aktuelno radi objektivnog informisanja javnosti demantuje te tvrdnje. Nadimak ”Balvan” je dobio kao politički pionir, odbornik u Skupštini opštine, kada je sa rođacima posjekao 1000 m3 šume, izvezao je bez prijema, lagerisao bez dozvole i uz opasnost  od požara i namnožavanja fitopatogenih organizama, i finalno odvezao bez otpremnice. Osim što je prekršio procedure, Martinović je oštetio državni budžet jer nije platio ni centa od predviđene takse, ali i zaradio nadimke ”Balvan” i ”Šega”.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović

Elem, Martinović se, kao perjanica Kolašina u izvršnoj vlasti, nije proslavio. Mnogi kažu da ga u prvih sto dana rada, nema niđe, što opet nije tačno. Ministar je podržao kampanju “Ruralno, održivo, domaćinski” sa nagradnim fondom za seoski turizam od nevjerovatnih 15.000 eura!!! Za državu koja ima najveće učešće turizma u BDP-u,  zaista ogroman novac. Skromnim domaćinima, Martinović je podijelio nagrade od 500 do 2000 eura. I obećao: nastavićemo sa podrškom! Seoski domaćini iznevjerovali – ne znaju kako da potroše ni ovo 500 što su dobili, a već mogu da se nadaju da će iduće godine opet! Malo su seoski domaćini bili razočarani kada su pročitali da je Martinović kao predsjednik Opštine, taman toliko novca potrošio za sopstveni komfor, adaptirajući svoj kabinet i to iz donacije od investitora koji sada nesmetano može da gradi na Tari, iako je drugima izgradnja stopirana zbog vidri. Izgleda je i ova životinja alergična na Martinovića i njegove investitore, čiji su advokati lica povezana sa perjanicama Vijesti. Tako je Martinović jednim udarcem “ubio” četiri muve i vidru…

Kada je finansijski obezbijedio seoske domaćine, Martinović se bacio na ekologiju. Uz svoje stare partnere tabloid Vijesti, odštampao je cegere sa motivima kaćuna.

Martinović u Njujorku objašnjava kako je poćerao investitore iz Kolašina dizanjem naknada za komunalno opremanje, ali je pozvao da investiraju jer su takse ipak ostale manje nego na Menhetnu

“Raduje nas povezivanje sa društveno odgovornim kompanijama, kako bismo podstakli zaštitu prirode i očuvanje prirodnih bogatstava, koja su bila inspiracija za kreiranje cegera sa motivima kaćuna, endemičnog cvijeta Crne Gore”, kazao je  Martinović.

Nakon ovog pokušaja Martinovića da ubijedi građane da kupuju Vijesti sa cegerom kako bi spasili planetu, Martinović je sjeo u avion i odletio za Dubai. Iako je njegova posjeta Dubaiju vjerovatno građane koštala više od onih 15.000 što je podijelio seoskim domaćinstvima i to kumulativno, ipak to nisu bačene pare. Martinović se ”žrtvovao” i, bez znanja stranih jezika, bilo kojeg, otišao u daleki svijet. Uostalom, nije Martinović jedini koji je ostvario dječačke snove na račun građana.

Priča se da je u Dubiju Martinović ostao bez prevodioca, pa se zamalo izgubio

Po povratku iz Dubaija, zatvorio se u svoj ministarski kabinet, koji je takođe renovirao ali tajno, i predano radio na “važnom” dokumentu-sistematizaciji. Kako je uradio, svjedoče zaposleni u ovom resoru, koji tvrde da je  degradirao direktorate na direkcije, a direkcije na odsjeke. Na taj način je degradirao i zaposlene kako u smislu pozicije, tako i u pogledu zarade, a u pitanju je stručni kadar za višedecenijskim znanjem i iskustvom. I sve ovo u važnom momentu, kada je pred Ministarstvom izrada dva zakonska teksta – Zakona o turizmu i Zakona o turističkim organizacijama, kao i pratećih pravilnika.

Da je sklon uništavanju turističkih potencijala, Martinović  je dokazao još kao predsjednik Opštine Kolašin gdje je otjerao sve potencijalne investitore kada je, kao jedan od prvih poteza, povećao naknadu za komunalno opremanje na najveću u državi. Investitori od tada zaobilaze Kolašin u širokom luku, iako je ovaj grad dobio razvojnu šansu završetkom auto-puta, ali i zahvaljući entuzijazmu i vizonarstvu pojedinih Kolašinaca koji su od 2005. godine podržavali razvoj grada.

Vladimri Martinović u Njujorku: ”E sad ću da vam objasnim kako se zapošljava cijela rodbina, i ugrađuje u sve moguće poslove, a da pri tom stalno pričate o poštenju”

Ipak, nije da se nije trudio. Sa odabranom ekipom iz Ministarstva, Martinović je otišao i u Njujork, a njegovo pojavljivanje na sajmu turizma ostalo je više nego nezapaženo i nezapamćeno. Tamo se nije pohvalio velikim komunalijama, naprotiv. Pozvao je investitore da ulažu u našu zemlju. I to na tečnom maternjem jeziku, jer engleski ne zna, kao ni jedan drugi strani jezik.

Balvan iz Bara Kraljskih ipak je svoju najveću demagošku bravuru u prvih 100 dana ministrovanja ostavio za kraj. Da bi se makar malo u javnosti ”oprao” za afere u kojima je do grla upleten, primio je juče službenike Nacionalnih parkova Crne Gore (JPNPCG) Marka Gluščevića i Vuka Saičića, koji su napadnuti u subotu, nakon što su pokušali da spriječe krivolovce u izvršenju krivičnog djela.

Martinović sa lovočuvarima: Da li bi ”Osvrtaj” ktenuo šegom na šumare da su ga uhvatili kako bez dozvole sječe i tovari balvane?

Martinović ih je ”častio” sa mizernih 600 eura, a valjda je pomislio da je to dovoljno za savjesne i predane momke koji su rizikovali svoj život da bi zaštitili državne interese i zakone.

Ali nije ni čudo što Martinović ovoliko nisko cijeni predan rad, s obzirom na njegovu reputaciju nepotizma i korupcije, a nije isključeno da bi Balvan iz Bara Kraljskih na čuvare šume i inspektore krenuo šegom da su ga uhvatili u nelegalnoj sječi balvana, kao što su na Saičića i Gluščevića lovokradice krenule ošćima. Ovako je hrabrim i savjesnim lovočuvarima podijelio po 600 eura umjesto da sistemski reguliše ovo pitanje. Ali treba ga ipak razumjeti, sa lovokradicama je bio i pop tzv. SPC pa Martinović nije smio previše da talasa.

Prvih sto dana rada Vlade Milojka Spajića ističe sjutra, 8. februara. “Medeni” mjeseci se završavaju, a građani će sve više da očekuju rezultate. U narastajućem talasu nezadovoljstva sve više se čuju i glasovi turističkih poslenika razočarani likom i djelom njihovog ministra, njegovim nedostatkom znanja, inicijativa, ideja i trošenjem državnog novca na nepotrebna putovanja. Još više su nezadovoljni ekolozi, dok se građani sjevera odavno ne nadaju razvoju sa Martinovićem na čelu resora. Dovoljno je da vide u kakvom je stanju ostavio rodni Kolašin…

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije