Connect with us

Turizam

CRNA GORA: Ostvareno 83,2 odsto manje dolazaka turista

Published

on

Foto: MINA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno ukupno 444,07 hiljada dolazaka turista, što je 83,2 odsto manje u odnosu na 2019, pokazuju podaci Monstata.

Broj ostvarenih noćenja od 2,59 miliona manji je 82,1 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Od ukupnog broja noćenja, 86,1 odsto ostvarili su strani turisti, a 13,9 odsto domaći”, saopšteno je iz Monstata.

U prošloj godini najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije 20,2 odsto, Rusije 17,7 odsto, Bosne i Hercegovine 15,2 odsto, Ukrajine 8,5 odsto, Albanije 6,7 odsto, Kosova 5,8 odsto, Njemačke 3,3 odsto i Bjelorusije 2,8 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 19,8 odsto noćenja.

“U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u prošloj godini najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima 90,4 odsto, glavnom gradu 3,2 odsto, planinskim i ostalim turističkim mjestima po 3,2 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Ukupni dolasci i noćenja turista obuhvataju dolaske i noćenja turista u kolektivnom i individualnom, odnosno takozvanom privatnom smještaju. Podaci o turističkom prometu u kolektivnom smještaju objavljuju se na mjesečnom nivou, a direktan izvor podataka su objekti kolektivnog smještaja, odnosno sve vrste hotela, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja i hosteli.

Statističari su objasnili da se podaci o turističkom prometu u individualnom smještaju objavljuju na godišnjem nivou, a primarni izvori podataka su podaci lokalnih turističkih organizacija, shodno Zakonu o turističkim organizacijama. Neregistrovani turisti nijesu predmet istraživanja.

Iz Monstata su naveli da je u Crnoj Gori u individualnom smještaju u prošloj godini ostvareno 175,19 hiljada dolazaka turista, što je 87 odsto manje u odnosu na 2019.

“Broj ostvarenih noćenja od 1,64 miliona manji je 83,2 odsto. Od ukupnog broja noćenja 98,9 odsto ostvarili su strani, a 1,1 odsto domaći turisti”, kazali su iz Monstata.

U strukturi noćenja stranih turista u prošloj godini najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije 22 odsto, Srbije 20,3 odsto, Bosne i Hercegovine 15,3 odsto, Ukrajine 7,7 odsto, Albanije 6,6 odsto, Kosova šest odsto i Njemačke 3,1 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 19 odsto.

“U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u individualnom smještaju u prošloj godini najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima 95 odsto, planinskim 2,1 odsto, ostalim turističkim mjestima 2,7 odsto i glavnom gradu 0,2 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije