Connect with us

COVID-19

GRCI SPREMAJU KOVID PASOŠ: Očekuju bilateralni sporazum i sa Crnom Gorom

Published

on

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis, najavio je da će do kraja pandemije biti dvije kategorije turista: oni koji nijesu vakcinisani i oni koji jesu.

Za one koji su vakcinisani uslov ulaska neće biti ni karantin, ni negativan test, već će im prilikom ulaska biti potrebna samo potvrda o vakcinaciji.

Za one koji ne budu primili vakcinu, Grčka će proširiti mjere kontrole na granicama. Postoji i sveobuhvatan plan za podršku kompanijama i radnicima koji su pogođeni epidemiološkom krizom.

“Svi koji budu vakcinisani u Grčkoj dobiće digitalni sertifikat”, kazao je Teoharis.

Razgovara se i o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemalja polaska i odredišta. Vakcinacija ima veliku korist, jer će Grci postati sigurniji.

U intervjuu za “Protothemu”, Teoharis je kazao i da će vakcinacija da se odrazi na turističke rezervacije iz zemalja koje ih zanimaju, a to su Nemačka, Velika Britanija, Italija, Francuska…

Vjerovatnoća da vakcinisani ljudi dobiju koronavirus veoma je mala, objasnio je grčki ministar, zbog čega ta zemlja ne planira da ih podvrgava testiranju i karantinu. Za one turiste koji nijesu vakcinisani, mjere će zavisiti od toka vakcinacije i epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze.

 

Rješenje problema direktor Jute Aleksandar Seničić vidi u bilateralnom sporazumu Grčke i Srbije, a za “Novosti” je izjavio da nude “kiparski protokol”.

Kipar je zemlje podijelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz “crvene zone” moraju da imaju PCR test i putno osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici i, ako su pozitivni, Kipar im obezbjeđuje povratak kući. Turisti iz “žute zone” moraju da imaju osiguranje i PCR test. “Siva zona” podrazumijeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz “zelene zone” treba samo da imaju kovid osiguranje.

Ministarska turizma Srbije Tatjana Matić je već obavila razgovore sa Grcima i tražila je da se prije sezone unaprijed tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Inače, građani Grčke sve vrijeme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.

“Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom”, ističe Seničić.

Isti takav protokol bilateralno će se potpisati i sa Bugarskom i Crnom Gorom, kako ne bi čekali otvaranje granica do 1. septembra kao što se dogodilo 2020. godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije