Connect with us

Turizam

JUL I AVGUST: Turista bilo 80% u odnosu na rekordnu 2019.

Published

on

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija tokom jula i avgusta, broj turista koji je boravio u Crnoj Gori u prosjeku je bio na nivou od preko 80 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu

“Od početka juna do kraja avgusta, na osnovu podataka Uprave policije, u Crnu Goru je ušlo više od 2,5 miliona stranaca što je na nivou od 79 odsto u odnosu na 2019. godinu. Takođe, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, zaključno sa 6. septembrom, u Crnoj Gori je prijavljeno više od 1,3 miliona stranaca i oko 50.000 domaćih gostiju”, kazala je za Pobjedu dr Ana Tripković-Marković, naglašavajući da su izuzetno zadovoljni proteklom sezonom jer je, kako ističe, ,,bilo mnogo izazova, naročito imajući u vidu neizvjesnost turističkih kretanja koje je uslovila globalna zdravstvena kriza“.

“Brojni turisti odlučili su da ovog ljeta odmaraju u Crnoj Gori, a mi smo se kao dobri domaćini potrudili da njihov boravak učinimo što ugodnijim i da se osjećaju sigurno i bezbjedno u našoj destinaciji. Pored turista iz zemalja regiona, koji su ovog ljeta bili najbrojniji gosti u Crnoj Gori, imali smo prilike da ugostimo turiste iz Poljske, Ukrajine, Francuske, Turske, Švajcarske, Njemačke, Rusije, Luksemburga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela, a otvorili smo i neka nova tržišta poput Kazahstana”, navela je Tripković-Marković.

I podaci Aerodroma Crne Gore, kako naglašava, svjedoče o uspjehu sezone.

“Poslije perioda stagnacije, Crna Gora je za ovu sezonu uspjela da obnovi linije sa nekim od najvećih avio-prevoznika, a otvorene su avio-linije koje nas povezuju sa novim destinacijama, kao na primjer Luksemburgom ili Kazahstanom. Avgust je u Tivtu ličio na najbolje godine, dok je Podgorica opslužila oko 85 odsto aviona u odnosu na 2019. godinu. Stepen popunjenosti aviona koji su letjeli ka našim emitivnim tržištima bio je na izuzetno zadovoljavajućem nivou. Primjera radi, u zavisnosti od avio-kompanije, iz Ukrajine smo imali popunjenost aviona i preko 90 odsto, iz Njemačke do 88, Francuske 85, Poljske 78, Kazahstana 79 i zemalja regiona 80 odsto”, navela je Tripković-Marković.

Ono što je obilježilo ovu turističku sezonu, prema njenim riječima, je pokretanje nove nacionalne avio-kompanije Air Montenegro, koja je zaključno sa 9. septembrom realizovala 417 rotacija i prevezla više od 60.000 putnika.

“Nacionalni avio-prevoznik saobraća ka Ljubljani, Istanbulu, Beogradu i Banjaluci, a u narednom periodu, posredstvom nacionalne avio-kompanije, bićemo povezani i sa drugim emitivnim tržištima”, kazala je Tripković-Marković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije