Connect with us

Turizam

NOVAKOVIĆ: Ukoliko nešto ne uradimo za turizam, imaćemo pandemiju gladi

Published

on

Ukoliko se nešto hitno ne uradi, većinska nacija u Crnoj Gori će postati nacija nezaposlenih, kaže Novaković

Grčka i Srbija su u toku jučerašnjeg dana potpisali sporazum o uslovima za ulazak turista iz Srbije na more u tu zemlju ove sezone. Koliko je Grcima važno to tržište govori i činjenica da je Srbija peta zemlja na svijetu sa kojom je Grčka potpisala takvu vrstu sporazuma. Biram Crnu Goru pita šta Crna Gora radi kao država koja u velikoj mjeri zavisi od turizma, i koga čeka i kome je ponudila sporazume, memorandume, kako bi privukla turiste?

Predsjednik Biram Crnu Gore Radomir Novaković Cakan rekao je da su prije desetak dana već upozorili na alarmantno stanje u turizmu i sada pozivaju i ostale opštine sa primorja da zajedno nastupe prema Vladi kako bi se u što kraćem roku pripremili sezonu za ovu godinu.

“Ukoliko to ne uradimo, propašće nam i ova sezona poput prošle, a onda ćemo se pored pandemije korone susresti sa novom pandemijom, pandemijom gladi”, kaže Novaković.

Koliko Vlada brine o primorju govori i činjenica da država koja ima ovakve turističke potencijale, nema ni jedno ministarstvo koje u nazivu ima riječ turizam.

Bez obzira na to što Crna Gora kasni u odnosu na druge pozivaju Vladu da spase sezonu i hitno uradi sljedeće:

– napravi sporazume sa zemljama iz kojih nam tradicionalno dolazi najveći broj turista, kako bi agencije i putnici bili sigurni da će moći ući u Crnu Goru i da neće biti otkaza.

– da već sada propiše uslove za dolazak turista.

– da gradovi na primorju krenu u zajedničku pripremu za ovogodišnju sezonu.

– da privremeno ukine dozvole za izdavanje smještaja koje prošle godine nisu ni korišćene.“

Biram Crnu Goru smatra da u pregovorima treba krenuti od Rusije, Srbije i BiH jer su turisti iz tih zemalja ostvarili u rekordnoj 2019-toj preko 60 odsto noćenja u Crnoj Gori.

“Vremena je sve manje za turizam Crne Gore. Zbog toga pozivamo sve stranke da prestanu da se bave podjelama na Crnogorce i Srbe, Bosnjake i Muslimane, Hrvate i Albance. Ukoliko se nešto hitno ne uradi, većinska nacija u Crnoj Gori će postati nacija nezaposlenih”, zaključio je Novaković.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije