Connect with us

Turizam

PROFESOR RADE RATKOVIĆ: Kasnimo sa pripremama za ljetnju sezonu

Published

on

Ljetnja turistička sezona je na pragu, a Crna Gora je trebalo da počne sa pripremama još u drugoj polovini prošle godine. Pripreme kasne jer smo, kako je ocijenio prof. dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, “imali važnija posla” – izbore i formiranje Vlade.

Novonastala politička situacija diktira i tempo rada u državnim strukturama turističke privrede, pa kako je naveo u intervjuu za agenciju Mediabiro, poslenici čekaju da vide hoće li biti smijenjeni, i ne znaju šta im je činiti.

Kada je riječ o zatvaranju kompanije Montenegro Airlines, kao i otvaranje novog državnog avio-prevoznika To Montenegro, Ratković je mišljenja da je takav potez tipično balkanski, i da ga je kao takvog trebalo povući.

Crna Gora, kako je ocijenio, ne može da bude nezavisna od turizma, ali u budućnosti treba voditi računa o sinergetskom, i samim tim održivom, razvoju turizma i ostatka privrede koji se na turizam naslanja.

Smanjenje broja zaraženih na nivo koji imaju najjače emitivne zemlje Evrope, izričit je dekan FBT-a, najbolja je poruka koju trenutno možemo da pošaljemo.

“Najbolja poruka je da mi spustimo našu pandemiju na nivo koji imaju najjače emitivne zemlje Evrope, i to će za njih biti znak da idu u jednu zemlju gdje se upražnjava odgovorni turizam. Tehnička će rješenja biti gdje će se kontrolisati i šta. U zdravu sredinu će svi da dođu, a jako je važno da ih ne dovodimo u velike gužve, nego u ove dominatno alternativne oblike turizma gdje je manja koncetracija, a tu je velika šansa za seoski turizam, i eko turizam. Kampovi bi takođe mogli da budu veoma aktraktivni, budući da na realtivno velikom prostoru gdje možete da budete zajedno, a opet da budete sami, što je mjera predostrožnosti koju žele da upražnjavaju savremeni turisti”,  zaključuo je Ratković u intervjuu za Mediabiro.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije