Connect with us

Turizam

ZABRINUTOST ZBOG ZATVORENOG SVETOG STEFANA: Povlačenje Amana nije dobra poruka

Published

on

Nakon što su zakupaci Adriatic Properties i hotelski operater Aman Resorts najavili da ove sezone neće otvarati hotel na Svetom Stefanu, ulaz na tim hotelskim plažama je slobodan. Turizmolog Rade Ratković za Novu M kaže da povlačenje Amana nije dobra poruka.

S druge strane posjetioci Kraljičine plaže zadovoljni što je ulaz dostupan svima, piše Nova M.

Sofija Loren, Robert de Niro, Dejvid Bekam, Novak Đoković – samo su neka od imena svjetskog džet-seta koji su ljetovali na Svetom Stefanu, a zbog prestižnog hotelskog lanca Amana kojim je, između ostalog garantovao i privatnost.

“Pa nažalost, turizam je ovaj ove godine, odnosno posebno lokacija svetog Stefana u naletu domaćeg populizma. Jer to nije dobro za turizam nikako. To se ovaj radi iz nekih političkih motiva pod firmom oslobađanja plaža. Za domaće goste možete nekome može da donese neke glasove”, rekao je Ratković.

Prestižna plaže i elitni turizam, kaže Ratković, zamijenio je masovni turizam.  On objašnjava zbog čega je to problematično.

“Svi klupski hoteli imaju tu notu zatvorenosti, privatnosti jer gosti koji tamo dolaze žele da očuvaju svoj identitet, svoju privatnost. To su poznate ličnosti. Niko ne želi da ih tamo snimaju. Moraju imati bar tih 15 ili 10 dana odmora  da se posvete sami sebi. Za to spremni da plate visoku cijenu, kao što su plaćali”, rekao je Ratković.

Podsjeća Ratković da je otvaranjem svetog Stefana 1960. počela nova era razvoja crnogorskog turizma jer je grad-hotel stekao svjetsku slavu i bio preteča onoga što danas označavaju butik hoteli – luksuzno mjesto za odbor u kojem se posebno njegova privatnost gostiju i posvećenost svakom turisti ponaosob.

Zaključuje da se ovaj problem mogao rešiti drugačije te da je Aman bio jedini hotel u Crnoj Gori koji je imao međunarodni brend.

“Kako se to sve ovaj na kraju završiti ja ne znam. Mislim da nije trebalo to pitanje pokretati sada. A ja znam da su nagomilani problemi u čitavom primorju, pa i izvan svetog Stefana koji su prouzrokovani velikom gradnju vikend stanova i kuća. Tak radnja se ne bi dogodila da vlasnici zemljišta nisu prodavali za debele pare svoje placeve. I normalno, graditelj investitor hoće te pare da izvadi koje je uložio i onda gradi stanove i ti ljudi koji su u stanovima ,iako to nije pravi turizam, on traži svoj prostor na plaži”, navodi on.

U takvoj situaciji, dodaje, treba proširivati plažu i treba odrediti javne plaže.

Ministarstvo ekonomskog razvoja u prethodnom periodu sprovelo je niz aktivnosti zajedno sa predstavnicima Amana, Adritiac propertis-a i Morskim dobrom kako bi našao održivo rešenje i ispunili očekivanja investitora ali kako navode strogo poštujući zakone Crne Gore.

Posjetioci plaža nisu krili zadovoljstvo što su ova mjesta sada dostupna svima.

“Mislim da je tako treba da bude. Da treba privredni rast uz da bude dostupan svima samo što bi mogli da upale tuševe na primjer”, rekla je jedna od posjetilaca.

“Mislim da je to zaista ispravno da ovo prirodno bogatstvo i kulturno bogatstvo treba da bude dostupno svima koji dođu. Eto samo plus Crnu Goru”, kazala je turistkinja.

“Svako može da priušti kada je slobodan ulaz. I budžet… normalno svakome manji”, rekao je jedan od posjetilaca.

“Super, zar nije raj. Zar nije cilj crnogorskog turizma da dođu gosti”, kaže jedan od gostiju.

Brend Aman je hotele Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža zakupio 2007. i prvi put bio prisutan u Evropi. To je istovremeno jedna od prvih investicija u sektoru turizma u Crnoj Gori.

Aman Resorts koji objedinjuje luksuzne hotele u 20 država je hotelski operater koji upravlja svetim Stefanom i Miločereom, najpoznatiji, hotelima na Budvanskoj rivijeri. Njih je uz hotel Kraljičina plaža zakupio Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Stathisa na ukupno 42 godine.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije