Connect with us

Ekonomija

VLADIN KRIZNI PAKET MJERA: Svaka porodica osjetiće dobrobit, obuhvaćeno više od 100 hiljada građana

Published

on

Vlada Crne Gore predstavila je nove mjere za podršku privredi i građanima za prvi kvartal 2021. Jednokratnu pomoć građani će dobiti tokom februara, uz redovne isplate.

“Mjere su donijete zbog nezahvalne situacije koju smo zatekli. U trećem kvartalu je pad GDP-a iznosio 27%, nezaposlenost je najveća u posljednjih deset godina, a fiskalni deficit je iznad 10%. To je teška slika, ali smo uspjeli da u pravom trenutku dobijemo “injekciju” koju trenutno koristimo. Da je Crna Gora čekala januar sa obveznicama, bila bi mnogo skuplja emisija, nego u decembru”,  kaže ministar finansijai i socijalnog staranja Milojko Spajić

On ističe da su mjere mnogo jače od svih koje su ikada implementirane u Crnoj Gori.

Paketom obuhvaćeno više od 100 hiljada građana

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kaže da je paket kriznog karaktera, sastoji se od dijela podrške za ranjive kategorije stanovništva i dijela podrške privredi.

“Ovo je paket koji će omogućiti da preživimo prvi kvarta i da omogućimo brži ekonomski oporavak. Paketom je obuhvaćeno više od 100 hiljada stanovnika Crne Gore”, navodi Milatović.

On navodi da su prvi put obuhvaćeni sve penzioneri koji primaju do 222 eura, da su mislili na ljude koji zbog krize nemaju posao i svima koji su na kraju prošle godine bili u evidenciji Zavoda za zapošljavanje dodijeljena je jednokratnu pomoć do 100 eura.

8 hiljada porodica dobiće takođe jednokratnu pomoć od 50 eura.

Sva davanja biće isplaćena tokom februara, uz redovne isplate.

Proširene mjere za privredu

Milatović kaže da su proširili oblasti privredne djelatnosti kojima treba podrška, tako što su u saradnji sa poreskom upravom odredili koje su to djelatnosti koje treba tretirati kao ugrožene.

Proširenjem mjere obuhvatili su 4.500 preduzeća i 19 i po hiljada zaposlenih.

“Subvencije su povećane na  100 % za ugrožene djelatnosti. Za podršku je ranije izdvajano oko 4,5 miliona mjesečno, a sada će to biti oko 7 miliona eura mjesečno”, navodi Milatović.

Poslodavci koji do kraja ove godine daju posao onima sa Zavoda za zapošljavanje, biće oslobođeni dprinosa u iznosu od 90% bruto zarade u ovoj godini, takođe, Vlada će dati beskamatni kredit privredi za reprogram poreskog duga.

Dodatne mjere za poljoprivredu i turizam

Milatović kaže da su dodatne mjere određene za sektor turizma

“Umanjujemo i u 2021. Godin naknadu za morsko dobro, uvodimo turističke vaučere za zaposlene u zdravstvu i turizmu, što je istovremenp podrška privatnom turitičkom smještaju,  dajemo i subvencije za tur operatore”, kaže ministar ekonomskog razvoja.

Posebne mjere kreirane su i za poljoprivredu.

“Ministarstvo poljoprivrede pravi spisakk svih većih domaćih proizvođača, kako bismo imali direktan kontat sa njima, a njima ćemo omogućiti ravnopravan status na tržištu”, kaže ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović

Pokažite da ste patriote kupujući domaće

On kaže da će zahtijevati od trgovačkih lanaca da dodatno budu označeni domaći proizvodi.

“Naša obaveza je da pokušamo u ovom kriznom vremenu da sačuvam svakog poljoprivrednog prozvođača i njegovog kooperanta. Pokažite da ste patriote kupujući domaće proizvode, time omogućavate vašim komšija i prijateljima da nastave da rade svoj posao”, poruka je ministra poljoprivrede.

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije