Connect with us

Ekonomija

VUKOTIĆ JELUŠIĆ: Dok jedni ostaju bez krova nad glavom, drugi se spore oko „udobnijih” fotelja

Published

on

Milijana Vukotić Jelušić, Foto: GP URA

„O teškoj ekonomskoj krizi koja je pogodila građane Crne Gore najbolje govore tužni prizori posljednjih dana u Budvi, najbogatijoj opštini u Crnoj Gori, u kojoj je sve više pojedinaca koji su, bez krova nad glavom, smještaj potražili u ulazima stambenih zgrada, ispod nadstrešnica javnih ustanova, na javnim parkinzima”, saopštila je potpredsjednica budvanskog odbora Građanskog pokreta URA Milijana Vukotić Jelušić.

Kako je kazala, u posrnuloj turističkoj privredi, mnogi su ostali bez posla, primaju minimalac od 220 eura ili su im plate srezane do nivoa teškog opstanka.

„Svakodnevno nam se obraćaju porodice u kojima je samo jedan roditelj zaposlen, dok drugi ne može ni da traži posao, jer nisu u stanju da plaćaju vrtić za dvoje i više djece”.
Posebno je, ističe Vukotić Jelušić, evidentan stepen nezaštićenosti radnika i njihovih prava.

„Tako za ozbiljnu povredu na radu bolovanje će radniku biti odbijeno od plate, dok neće moći ni da naplati polisu osiguranja jer ili nije osiguran ili je ista besmisleno niska”.

Prema riječima potpredsjednice budvanskog odbora URA, poslodavci suočeni sa slabim profitom, osjećaju jednako nepravdu usljed ekonomske slabosti države koja ih ne može dovoljno subvencionisati, a koju vrlo često umire transferom loših manira prema zaposlenima.

„Tako je postalo moguće da usljed korona zaraze, radnici budu poslati u samoizolaciju za koju poslije saznaju da je bila godišnji odmor, nakon čega se obično pošalju na neplaćeno odsustvo uz obavezno potpisivanje ugovora da će se po pozivu vratiti na posao”.

Kako napominje, koalicija na vlasti u Budvi drži da to nisu uslovi u kojima je dogovor oko principa, na kojima treba zasnovati četvorogodišnji mandat i programa koalicije, koji treba da ponudi makar i minimalnu sigurnost ekonomski ugroženim građanima, važniji od podjele funkcija.

„U posljednjih pola godine previše je populističkih fraza, obećanja, najava „rješenja” poput onog o postignutom dogovoru u vezi otvaranja Narodne kuhinje u SMŠ Danilo Kiš, najava socijalnih davanja za ugrožene porodice i pojedince”, kazala je Vukotić Jelušić.

Ona je još istakla da je teško objasniti gladnima da je dogovoreno otvaranje Narodne kuhinje, jednako kao i sitima da je gladnih sve više.

„Teško je objasniti podnosiocima zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć da im fali samo još jedan dokument da bi mogli, kroz par dana, kupiti hranu za svoju porodicu. Teško im je takođe objasniti kako jedna bogata opština nema stambeni fond i program socijalnog stanovanja, pa su među podstanarima oni dugo godina obespravljeni, sa fiktivnim ugovorima o radu, bez mogućnosti da sa 450 ili 500 eura zarade ikada dobiju kreditno zaduženje”.

Vukotić Jelušić smatra da je zbog svega navedenog neumjesno najavljivati predloge za podizanje spomenika elitnom turizmu, a  ne predlog kako stvoriti socijalni fond i pomoći građanima, kako zbrinuti beskućnike ili one koji nemaju novca za kiriju, kredite ili obrok.

„Obećali ste građanima da ćete biti odgovorna vlast i oni to sa pravom očekuju. Smanjite apetite gospodo i zasucite rukave, jer ovo nije vrijeme za politička nadmudrivanja, nego za ozbiljan i efikasan rad koji treba da stvori ma kakvu socijalnu sigurnost u vremenu teške krize”, zaključila je ona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije