Connect with us

Ekonomija

ZAKAZANO ZA 23. JUN: Odloženo ispitno ročište za MA u stečaju

Published

on

Ispitno ročište za Montenegro Airlines (MA) u stečaju, koje je trebalo da se održi u utorak, odloženo je i novo je zakazano za 23. jun, piše Pobjeda.

“Kako je stečajni upravnik MA Saša Zejak, zbog brojnosti prijava i kompleksnosti postupka listu priznatih i osporenih potraživanja na oglasnu tablu Privrednog suda postavio u četvrtak, nijesu se stekli uslovi za održavanje ispitnog ročišta, jer nije prošao rok od osam dana od objave liste”, kazao je predsjednik Privrednog suda i sudija u stečaju bivše avio-kompanije Blažo Jovanić.

On je uputio povjerioce da im je i dalje na raspolaganju mogućnost ulaganja eventualnih prigovora, kako bi na narednom ročištu, zakazanom za 23. jun, lista mogla biti usvojena.

Osim nekoliko bivših radnika MA, kojima se duguje sedam plata i porezi i doprinosi za četiri godine, ročištu su pristupili i zastupnici Aerodroma, Kontrole letenja, Zaštitnika imovinsko- pravnih interesa i Uprave prihoda i carina, kao i predstavnici kompanija Montenomaks, Deniko, Paks, Stadion i Hipotekarne banke.

Zejak je na sastanku povjerilaca prošle sedmice konstatovao da nema uslova za formiranje Odbora povjerilaca i doveo u pitanje mogućnost reorganizacije MA.

Iako je prethodno izjavio namjeru da će podnijeti plan, ukazao je da bi, bez obzira što je Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa osporio potraživanje od 93,5 miliona EUR, ta sredstva morao da rezerviše planom, sve do okončanja sporova oko osnovanosti tog potraživanja.

Država ovaj novac traži po osnovu državne pomoći, ali i faktura Ministarstva odbrane i Uprave carina.

Osim države, najveća potraživanja imaju londonska korporacija The Law Debeture Trust kojoj je osporeno 5,9 miliona, Bautech power kojoj je priznato 632,2 hiljade od 986,7 hiljada EUR, Nacionalna turistička organizacija kojoj je osporeno potraživanje od 843,3 hiljade EUR i Aerodromi Beograd kojima je priznato 656,5 hiljada od prijavljenih 677,1 hiljadu EUR.

Generali osiguranju priznato je potraživanje od 477,4 hiljade EUR, a bivšim zaposlenima Drašku Popoviću i Nikoli Vukeliću 277,7 hiljada, odnosno 287,1 hiljada EUR.

Zaposlenima je priznato 17,2 miliona EUR, od čega se 13,4 miliona odnosi na poreze i doprinose, a osporeno im je 3,8 miliona EUR.

Osporena su i potraživanja zaposlenih u beogradskoj ispostavi MA u iznosu od 167 hiljada EUR. Američkoj kompaniji Nas investment osporeno je izlučno pravo na motoru aviona, a Aerodromima na iznosu od 5,7 miliona. Ovo pravo prihvaćeno je samo Hipotekarnoj banci i to na osam pos terminala.

Zejak nikome nije prihvatio razlučno pravo, iako su to tražili Uprava prihoda i carina na 11,9 miliona EUR, kao i Tamara Đurišić na 23,4 hiljade i CDA na 540 EUR. Priznata je većina potraživanja koja se odnose na kupljene avio karte.

Zejak je saopštio da je cjelokupna imovina MA pod opterećenjem, te da ova kompanija najmanje osam godina gomila gubitke. Na sve nepokretnosti u Crnoj Gori, osim hangara, stavljene su zaloge i hipoteke neposredno prije podnošenja predloga za stečaj.

“Društvo trenutno ne obavlja djelatnost za koju je registrovano, ali su pokrenute opsežne radnje stečajnog upravnika za vraćanje u normalan rad svih sektora MA koji su isplativi za povjerioce, odnosno stečajnu masu”, kazao je Zejak.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije