Connect with us

Ekonomija

ZAŠTO TUŽILAŠTVO ĆUTI DECENIJAMA: Firma Branka Radulovića oštetila Željezaru, državu, željeznicu i vojsku za 761.000 eura

Published

on

Nakon pisanja Portala Aktuelno o „espertizi“ porodice Branka Radulovića, koji su svi uhljebljenje našli na visokim pozicijama u državnim preduzećima, ali i objavljivanju podatka da je firma Branka Radulovića Mar-ing oštetila državu za 761.091.14 eura, našoj redakciji su se javili čitaoci i dostavili kompletnu analizu poslovanja PP Mar-ing Podgorica sa Željezarom Nikšić AD-Nikšić u periodu od 1999-2004. godine.

U analizi se na skoro 40 strana detaljno opisuju uslovi u kojima je Željezara AD Nikšić odvijala poslovnu saradnju sa PP Mar-ing Podgorica u periodu od više godina. Analiza poslovanja izvršena je na osnovu zatečene raspoložive dokumentacije u Željezari. U dokumentu se prikazuju fakture, računi, knjižna odobrenja, zapisnici o kompenzaciji, važeći cjenovnici Željezare Nikšić, važeći devizni kursevi i ostala prateća dokumentacija. Takođe se navodi da je „zbog obima dokumentacije i složenosti poslovnog zadatka, moguće da su se prilikom obrade potkrale i manje greške koje ne umanjuju globalno posmatrani Izvještaj“.

Preduzeće Mar-ing Podgorica Branka Radulovića imalo privilegovan položaj kao kupac proizvoda Željezare Nikšić

Već na samom početku Izvještaj konstatuje da je PP Mar-ing privilegovan kao kupac i za to se prilaže tabelarni prikaz na četiri strane i to samo za jednu poslovnu godinu. Slična „saradnja“ se nastavlja i narednih godina uz detaljni opis faktura, predračuna i dugovanja.

U zaključcima se navodi da je izvještaj rađen o saradnji između dva preduzeća koja su poslovala u vremenskom periodu od 1999.-2004. godine koji je i period nestabilne tržišne i monetarne politike. U tom haosu rukovodne i upravljačke strukture su se snalazile u privredi kako su znale i umjele.

„Ali, i pored svega navedenog, posmatrajući pojedinačno svaku poslovnu promjenu i godinu, može se zaključiti da je preduzeće Mar-ing Podgorica imalo privilegovan položaj kao kupac proizvoda Željezare Nikšić. Zbog tog privilegovanog položaja pored Željezare, u određenim iznosima oštećeni su za neobračunate poreze država, željeznica i vojska. Za sve te iznose, a u pitanju je čak 761.091.14 eura, preduzeće je imalo veću konkurentsku sposobnost i mogućnost veće zarade“, zaključuje se u Izvještaju.

Tužilaštvo dokument stavilo u fioku

Prema navodima pojedinaca koji su se javili Portalu Aktuelno, ovaj dokument je stigao do tužilaštva, ali je „stavljen u fioku“ zbog prijetnji Branka Radulovića. Da li je ovo tačno ili ne, trebalo bi da odgovore istražni organi. Činjenica je da se poslanik Radulović nije mnogo hvalio svojim poslovnim podvizima sa željezarom, kao i što nije pominjao ni da je imao preduzeće Mar- ing. U njegovoj biografiji objavljenoj na sajtu Skupštine, željezara se spominje samo sporadično.

Tužilašvo stavilo dokument u fioku zbog Radulovićevih prijetnji?

„Od 1986. do 1990. godine radio je na Institutu za tehnička istraživanja u Podgorici, gdje je obavljao funkciju naučnog savjetnika i šefa Zavoda za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Bio je glavni projektant i projektant na nizu značajnih projekata, poput Fabrike aluminijskih felgi u Kombinatu aluminijuma – Titograd čiji su proizvodi osvojili „Tur de France“ i „Giro d’Italia“, uvođenju nodularnog liva u fabriku Radoje Dakić – Titograd, unapređenja vatrostalne opreme u Željezari-Nikšić i mnogih drugih“.

Koliko je Radulović „unaprijedio“ rad Željezare Nikšić, pokazalo je i ovo Istraživanje koje je dugi niz godina skrivano od javnosti.

Da li će tužilaštvo izvaditi predmet iz fioke i kada, ostaje da pokaže vrijeme. Ono što ne bi bilo dobro za pravni sistem Crne Gore je da ovakve tvrdnje ostanu neistražene, jer otvaraju prostor za manipulacije i sumnju u korupciju u tužilaštvu, ali predstavljaju presedan za sve buduće procese u ovoj oblasti koje se mogu pozvati na nereagovanje u istim ili sličnim situacijama.

Ukoliko je, međutim, tačno, da je tužilaštvo u posjedu ovog dokumenta, a da godinama nije uradilo ništa tim povodom, onda je krajnje vrijeme da neko odgovara za korupciju i zloputrebu službenog položaja.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije