Connect with us

Ekonomija

ZBOG SUMNJE DA SU OŠTETILI DRŽAVNI BUDŽET: Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Marković i Sekulić

Published

on

Predsjednik Odbora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv sedam osoba, jer su, kako tvrdi, oštetili državni budžet za 16,94 miliona EUR.

Đukanović je, u ime EPCG podnio krivičnu prijavu, protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke energetike Dragice Sekulić i bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG Đoka Krivokapića.

Krivična prijavu je podnio i protiv vlasnika i zastupnika kompanije Uniprom Veselina Pejovića, bivšeg izvršnog direktora EPCG Igora Noveljića, bivših članova Odbora direktora EPCG, Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Miloša Konatara i Nikole Vujovića, kao i protiv izvršnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine Jovana Martinovića.

Kako je saopšteno iz EPCG, Đukanović je krivičnu podnio zbog kriminalnog udruživanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi i službenog položaja i protivzakoniti uticaj usljed čega je, kako tvrdi, nastupila direktna šteta po budžet u iznosu od 16.94 miliona.

„Oni su od 2020. do 2021. godina, kao organizovana kriminalna grupa koju su organizovali Marković Sekulić Dragica i Pejović pribavili Unipromu protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da su Marković i Sekulić protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, „na šta ih je umišljajno podstrekao Pejović, najprije učestvovali u određivanju dodjele količine besplatnih emisionih kredita putem Uredbe o aktivnostima“.

„Odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte za koje se izdaje dozvola za emisiju gasova sa efektom staklene bašte, tako što su kroz Uredbu za 2020. i 2021. za godinu opredijelili broj besplatnih emisionih kredita koji su pogodovali samo Unipromu“, naveo je Đukanović.

On je dodao da su bili svjesni da je broj besplatnih emisionih kredita realano nepotreban.

„Ali da je sve urađeno kako bi Uniprom neiskorišćeni broj besplatnih emisionih kredita prenio uz enormnu naknadu na EPCG“, navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije