Connect with us

Kultura

“COVID RESTART”: Umjetnici udruženi u saniranju korone

Published

on

Preispitane mogućnosti povratka na scenu: Zetski dom - Foto: Zetski dom/facebook

Kulturno-umjetnički sektor udružen je u namjeri saniranja posljedica pandemije, poručeno je tokom sastanaka predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i nacionalnih institucija kulture.

Iz Ministarstva su kazali da su u petak na Cetinju, u okviru „COVID restart“ dijaloga, počeli sastanci sa predstavnicima nacionalnih institucija kulture, na kojima su razmatrane mogućnosti saniranja posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona, u cilju nastavka kulturno-umjetničkog javnog rada.

Navodi se da su sa rukovodiocima Zetskog doma Ilijom Subotićem i Lidijom Dedović preispitane mogućnosti povratka na scenu u okolnostima pod kojima će biti omogućeno izvođenje predstava u uslovima bezbjednim i za publiku i za učesnike.

„Konstatovano je da je kulturno-umjetnički sektor udružen u namjeri saniranja posljedica pandemije“, kaže se u saopštenju.

Tokom razgovora sa direktorom Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Bogićem Rakočevićem naglašeno je da je neophodno sagledati mogućnosti u cilju obnove programskih sadržaja uz poštovanje mjera.

„Ali istovremeno raditi na uspostavljanju konkursa namijenjenih izdavaštvu, u sklopu nastojanja resora ka demokratizaciji kulture“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku sa direktorom Filmskog centra Crne Gore Sehadom Čekićem ukazano je na ugroženost bioskopske djelatnosti usljed pandemije i nužnost hitne finansijske pomoći za dalje funkcionisanje tog sektora, pri čemu je predložen i model organizacije kasnih večernjih projekcija.

„Više riječi bilo je i o mogućnostima podrške predstojećoj prezentaciji ovogodišnjeg crnogorskog kandidata za nagradu Oskar, kao i mogućnostima daljeg unapređenja filmske djelatnosti u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije