Connect with us

Kultura

DEUS: Predstavljena knjiga pjesama „Niko nas nije upozorio” Nikole Ćorca

Published

on

Vasko Raičević i Nikola Ćorac

Zbirka pjesama „Niko nas nije upozorio” Nikole Ćorca predstavljena je u okviru manifestacije DEUS, a publika je promociju mogla pratiti preko youtube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Već nekoliko godina prepoznat kao jedan od autora nove generacije savremenog crnogorskog pjesništva, Nikola Ćorac je prvu samostalnu knjigu objavio nedavno, u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Razgovor sa autorom vodio je pisac Vasko Raičević, koji je ukazao na jezičke i stilske osobenosti pjesama Nikole Ćorca, te dominantno osjećanje melanholije u njima.

Prema riječima Ćorca, u njegovim pjesmama su dahom melanholije prožete mnoge nedoumice, unutrašnja preispitivanja, pa i intenzivno traganje za smislom.

“U pjesmama u kojima se više služim ironijom, hiperbolom ili čak groteskom, taj ton je unekoliko drugačiji. Ono što mi je važno jeste da se nikada ne upadne u patetiku, ali melanolija jeste osjećanje koje je svojstveno tim pjesmama i koje takođe odražava i moj pjesnički senzibilitet”, objasnio je autor.

Raičević je primijetio da je u pjesmama koje su se našle u zbirci česta pozicija pjesnika koji sa margine posmatra događaje, daleko od velikih kultura.

„Takva, dobro primijećena, pozicija pjesnika u mojoj poeziji blisko je povezana sa pitanjem kakvu ulogu ima umjetnost u društvu – bilo kojem, a kamoli u malim sredinama u kojima je ona gotovo skrajnuta na marginu”, kazao je Ćorac i objasnio da time pokušava i da ukaže na potrebu da se stalno gleda ka velikim ostvarenjima koja su postignuta i koja se danas postižu u umjetnosti. I u pogledu kanona ali i najboljeg od onoga što se danas stvara.

Kako je kazao, time pokušava i da ukaže na opasnost od samodovoljnosti u malim sredinama.

Ćorac je istakao da njegov pristup poeziji podrazumijeva društvenu angažovanost, jer postavlja pitanja o stvarima koje se dešavaju oko nas i nama samima u datim društvenim okolnostima.

„Kroz svoju poeziju preispitujem i prošlost i različite anomalije savremenog trenutka”, kazao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije